CIA nu a autentificat niciodată aceste documente, dar experţii le consideră credibile. De altfel, la inceputul lunii martie, a fost lansata chiar si o anchetă de contraspionaj în urma acestor dezvăluiri, pentru găsirea autorilor acestei scurgeri de informaţii, unele surse indicând subcontractanţi ai CIA.

Potrivit acestor documente, CIA a dezvoltat un instrument în 2012 numit 'Sonic Screwdriver' (Şurubelniţa Sonică) care permite ocolirea procesului de pornire a unui calculator cu accesorii periferice ca adaptatori sau USB.

Prin această manevră, agenţia introduce un microfron nedetectabil în software-ul computerului, care nu pot fi şters, chiar dacă utilizatorul schimba sistemul de operare şi reformatare a aparatului.

Manualul 'NightSkies' arată că CIA a dezvoltat acest instrument de piratare din 2008 pentru a-l instala fizic pe telefoane iPhone noi. WikiLeaks consideră în consecinţă 'probabil faptul că multe atacuri fizice ale CIA ar fi infectat canalul de alimentare al organizaţiei vizate (Apple - n.r.), blocând comenzi sau livrări'.

Documentele arată că CIA încearcă să utilizeze aceeaşi tehnică şi pentru laptop-uri Apple, scrie agerpres.