Astfel, Wall Street Journal a relatat ca, in acest cadru, Merkel a spus ca o simplificare a regimului de vize pentru Ucraina si Georgia este, deocamdata, imposibila si ca formatul programului "Parteneriatului estic" nu reprezinta un instrument pentru extinderea Uniunii Europene.

WSJ a mentionat ca inaintea dicursului lui Merkel, seful diplomatiei ucrainene, Pavel Klimkin, a declarat pentru Die Welt ca autoritatile de la Kiev isi pun mari sperante in anulara vizelor pentru ucrainenii care vor sa calatoreasca in spatiul comunitar. In plus, ministrul si-a exprimat convingerea ca la summit tarii sale i se va promite ferm aderarea la UE.

Comentand vorbele cancelarului, Der Spiegel a estimat, la randul lui, ca Merkel "i-a dezamagit" pe ucraineni si georgieni. "Speranta si deznadejdea sunt aproape una de cealalta - la o distanta de 300 de kilometri", a apreciat publicatia, avand in vedere distanta dintre Riga, unde s-a desfasurat actualul summit, si Vilnius, unde a avut loc precedenta reuniune la nivel inalt.