Xi Jinping nu a pronunţat numele preşedintelui ales al SUA, cuvintele sale par a fi reacţie la declaraţiile lui Donald Trump impotriva acordurilor de liber schimb şi a planurilor de a înfrunta China în probleme comerciale. Trump a criticat politica valutară a Chinei, disputele de la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi a ameninţat că va lua măsuri, dacă Beijingul nu va stopa practicile comerciale incorecte.

''Nimeni nu va ieşi învingător într-un război comercial'', a lansat preşedintele Chinei, promitand investitorilor străini condiţii concurenţiale echitabile şi protejarea dreptului la proprietate, pentru a face din China o piaţă mai transparentă şi mai bine reglementată. In context, el a subliniat importanţa Acordului de la Paris destinat combaterii încălzirii climatice.

''Toate părţile semnatare ar trebui să respecte prevederile acordului în loc să promoveze alte idei, deoarece aceasta este o responsabilitate pe care trebuie să ne-o asumăm pentru generaţiile viitoare'', a declarat Xi Jinping. În discursul său, preşedintele Chinei a admis că globalizarea a avut ca rezultat o inegalitate a veniturilor şi alte probleme, dar a apreciat că mai degrabă globalizarea trebuie gestionată decât criticată.

''Nu are niciun rost să dăm vina pe globalizarea economică pentru problemele mondiale. Asta nu va rezolva problemele'', a afirmat oficialul chinez.

Cea de a 47-a ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF), care se desfasoara în perioada 17 - 20 ianuarie la Davos (Elveţia), va înregistra o participare record, fiind aşteptaţi circa 3.000 de reprezentanţi ai mediului de afaceri şi lideri politici. Vedeta evenimentului este preşedintele Chinei, Xi Jinping, primul şef de stat chinez care va participa la Forumul de la Davos, mentioneaza agerpres.