Intr-un mesaj publicat joi pe unul dintre blogurile oficiale ale Yahoo!, Ron Bell, responsabilul cu problemele juridice al companiei, afirma ca autoritatile au ajuns sa ameninte gigantul internetului cu amenda zilnica de 250.000 de dolari, pentru a-l determina sa dezvaluie informatiile cerute in numele securitatii nationale.

Aceste declaratii intervin dupa dosarul de 1.500 de pagini privind "batalia" dintre firma si administratia americana, a fost declasificat partial. "Documentele publicate arata cu Yahoo! a fost obligata sa lupte, etapa cu etapa, pentru a se opune supravegherii administratiei", sustine Ron Bell.

"Am refuzat sa ne supunem la ceea ce consideram o supraveghere care vine in contradictie cu prevederile Constitutiei", explica responsabilul de la Yahoo!.

Intr-unul dintre documentele acestui dosar, Yahoo! arata ca solicitarile administratiei SUA "sunt neconstitutionale pentru ca permit o supraveghere fara mandat a comunicatiilor personale ale cetatenilor americani (...) si ca ele nu sunt justificate".

Potrivit dosarului, compania americana s-a vazut nevoita sa cedeze, intr-un final, acestor presiuni. Un document datat 14 mai 2008 indica faptul ca Yahoo! a inceput sa furnizeze date "referitoare la utilizatorii prioritari ai mesageriei electronice pe care administratia dorea" sa-i tina sub observatie.

Dezvaluit de fostul agent american Edward Snowden, programul Prism al Agentiei americane de securitate nationala (NSA) permite interceptarea comunicatiilor electronice ale persoanelor straine. Conform documentelor lui Snowden, la acest program au aderat Facebook, Google, Microsoft, Apple, AOL, Skype si Yahoo!, desi aceste societati au negat ca ar fi oferit acces direct la serverele lor.