"Devenind o monedă importantă pentru tranzacţionare şi efectuare de plăţi, yuanul face acum primii paşi spre consacrarea sa ca monedă internaţională de investiţii. Gratie fortei economice a Chinei si a importanţei ei în comerţul internaţional, dar mai ales în finanţe, yuanul ar putea, în cele din urmă, să pună sub semnul întrebării dominaţia dolarului în sistemul monetar internaţional", a afirmat, la Luxemburg, oficialul BCE.

China si-a propus sa amplifice rolul monedei sale în comerţul mondial şi în investiţii, după ce statul a relaxat controlul asupra cursului de schimb şi a costurilor de finanţare în a doua economie mondială. "Introducerea tranzacţionării directe între euro şi yuan la bursa de la Shanghai va aduce beneficii atât zonei euro, cât şi Chinei", crede Mersch.

Pe de alta parte, a avertizat el, internaţionalizarea monedei chineze ar putea avea efecte asupra stabilităţii financiare globale. Prin urmare, 'autorităţile şi investitorii trebuie să se pregateasca pentru o lume în care yuanul va avea un rol considerabil mai important'.

Anul trecut, yuanul a depăşit euro devenind a doua cea mai utilizată monedă în finanţarea comerţului mondial, după dolar, conform unui raport publicat în decembrie de Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift). În octombrie 2013, yuanul a avut o cotă de 8,66% din scrisorile de credit şi colectare în comerţul mondial, faţă de 6,64% în cazul euro, după ce, în ianuarie 2012, procentul era de 1,89% pentru yuan şi de 7,87% pentru euro, a anunţat Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul în Belgia.

Principalii utilizatori ai yuanului în finanţarea comerţului au fost China, Hong Kong, Singapore, Germania şi Australia. Valoarea depozitelor în yuani în Hong Kong, cel mai important centru de tranzacţionare a yuanului din lume din afara Chinei, a crescut în octombrie la nivelul record de 728 de miliarde de yuani (128 de miliarde de dolari). Este cel mai semnificativ avans din aprilie 2011.