Ponderea yuanului în plăţile realizate în Asia către China şi Hong Kong a atins nivelul record de 31%, în creştere de la 7% în aprilie 2012, a anunţat Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul în Belgia.

Singapore, Taiwan şi Coreea de Sud folosesc yuanul pentru majoritatea plăţilor către China şi Hong Kong, a explicat Michael Moon, director în cadrul Swift. Acesta a adăugat: 'Regiunea Asia Pacific conduce adoptarea yuanului pentru plăţile din regiune. Anunţarea noilor bănci care oferă în regiune operaţiuni de clearing şi decontarea tranzacţiilor în yuani în regiune ar trebui să aibă un impact pozitiv'.

Banca Populară a Chinei (PBOC) a desemnat anul trecut băncile care vor oferi operaţiuni de clearing şi decontare în yuani în 11 oraşe, inclusiv Seul, Sydney, Kuala Lumpur şi Bangkok.

În aprilie, yuanul şi-a menţinut locul cinci în topul celor mai utilizate monede din lume, potrivit datelor Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication. Luna trecută, ponderea yuanului în plăţile mondiale a ajuns la 2,07%, în urma dolarului, euro, lirei sterline şi yenului.

China are ca obiectiv sporirea importanţei monedei sale în comerţul mondial şi în investiţii, după ce statul a relaxat controlul asupra cursului de schimb şi a costurilor de finanţare în a doua economie mondială.

Sporirea ponderii yuanului în plăţile mondiale vine după ce Londra, Frankfurt, Paris şi Luxemburg şi-au intensificat eforturile de a deveni centre importante de tranzacţionare a monedei Chinei din Europa, mentioneaza agerpres.