"Nu pot să fac o apreciere de ansamblu asupra lui, nu este nici mai bun nici mai rău decât alte proiecte, oamenii s-au străduit, nu este ușor să faci o propunere de modificare a Constituției când lucrezi cu foarte mulți oameni, este foarte greu pentru că fiecare are ideile lui, e greu să le concentrezi, să le pui laolaltă", a declarat Zegrean.

El a mai spus că s-a analizat propunerea de revizuire a Constituției până la articolul 102, discuțiile urmând să continue duminică și că, până acum, sunt peste zece articole care au fost considerate neconstituționale. Augustin Zegrean nu a dorit să precizeze ce articole au fost considerate neconstituționale însă a spus că a fost eliminat articolul care prevedea ca un parlamentar să-și piardă mandatul dacă demisionează din partidul pe listele căruia a fost ales.

"Constituția actuală prevede că mandatul imperativ este nul, s-a păstrat și în această formă, nu s-a schimbat nimic", a spus Zegrean. El a precizat că duminică va fi publicat textul cu minuta deciziei, care se va motiva în următoarele zile, informeaza Agerpres in pagina electronica.

"Noi nu dăm un aviz consultativ. Noi dăm o decizie și, potrivit legii, deciziile Curții sunt general obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial", a mai spus președintele CCR. El a mai arătat că în cazul unor articole s-au făcut recomandări de rescriere, de recorelări a textelor și de înlocuire a unor expresii din text.

"Noi am considerat că textele trebuie să fie conforme, atât cu Constituția, cât și cu principiile dreptului constituțional, cu principiile statului de drept", a mai declarat Zegrean, la finalul discuțiilor. Proiectul de revizuire a Constituției a fost înregistrat pe 7 februarie la CCR, iar Curtea trebuie să se pronunțe până pe 17 februarie asupra respectării dispozițiilor constituționale privind modificarea Legii fundamentale.

Potrivit legii, înainte de sesizarea Parlamentului pentru inițierea procedurii legislative de revizuire a Constituției, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoțit/ă de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constituțională, care este obligată ca în termen de 10 zile să se pronunțe asupra respectării dispozițiilor constituționale.

Legea de funcționare a CCR prevede că, la primirea proiectului de lege sau a propunerii legislative, președintele Curții numește un judecător-raportor și stabilește termenul de judecată.

Curtea se pronunță asupra proiectului cu votul a două treimi din numărul judecătorilor, iar decizia se comunică celor care au inițiat propunerea legislativă ori, după caz, reprezentantului acestora. Proiectul de lege sau propunerea legislativă se prezintă Parlamentului numai împreună cu decizia Curții Constituționale.  Legea mai prevede că în termen de cinci zile de la adoptarea legii de revizuire a Constituției CCR se pronunță, din oficiu, asupra acesteia.

În 4 februarie, Comisia pentru revizuirea Constituției a adoptat în unanimitate proiectul de modificare a Legii fundamentale.  Membrii comisiei au analizat observațiile Consiliului Legislativ și pe cele ale Comisiei de la Veneția și au adoptat mai multe amendamente. Președintele comisiei, Crin Antonescu, a anunțat atunci că proiectul va fi trimis Guvernului, Curții Constituționale și Comisiei de la Veneția, după care va intra în dezbaterea Camerelor Parlamentului.