Zenith Optimedia estimează că între 2014 şi 2017 ponderea ocupată de publicitatea pe dispozitive mobile, via smartphone-uri, iPad-uri şi alte tablete, în totalul cheltuielilor globale cu publicitatea se va dubla până la 12,9%. În plus, publicitatea pe dispozitive mobile va fi responsabilă de 70% din creşterea totală a cheltuielilor cu publicitate în aceeaşi perioadă.

'Internetul devine rapid mijlocul dominant pentru advertising şi pe baza tendinţelor actuale va devansa televiziune până la finele acestui deceniu', a declarat directorul Zenith Optimedia, Steve King. 'Cantitatea de timp pe care oamenii o petrec vizionând fişiere video online pe laptouri, tablete şi smartphoneuri este în creştere rapidă iar firmele de publicitate îşi redirecţionează rapid bugetele spre online pentru a-i urma' a adăugat Steve King.

Conform prognozelor Zenith Optimedia, până în 2017, publicitatea pe Internet o va devansa pe cea pe televizor în cazul a 12 pieţe importante, printre care China, Germania, Finlanda, Irlanda şi Noua Zeelandă, în condiţiile în care este deja cel mai mare canal pentru advertising în Australia, Canada, Danemarca, Olanda, Suedia şi Marea Britanie.

De asemenea, potrivit Zenith Optimedia, cheltuielile globale pentru publicitate vor creşte cu 4,2% în acest an, până la 531 de miliarde de dolari, mai puţin cu 0,2% decât estima în luna martie. Zenith Optimedia a precizat că această revizuire în jos a fost cauzată de faptul că firmele de publicitate din America Latină au de suferit în urma preţului scăzut al petrolului şi al altor materii prime precum şi de încetinirea economiei braziliene. În schimb, Zenith Optimedia şi-a revizuit în sus estimările privind creşterea din acest an a cheltuielilor cu publicitatea în zona euro, până la 2% de la 1,6% cât prognoza anterior, adăugând însă că nu toate pieţele şi-au revenit.