"Situația economică din Europa și în special din zona euro a început să se îmbunătățească în ultimele luni sau chiar în ultimul an. Dar trebuie să spun că această îmbunătățire nu este atât de solidă așa cum poate ne-am fi așteptat, dar în același timp rata inflației este clar sub nivelul stabilit de BCE", a explicat Ewald Nowotny, care este și guvernatorul Băncii Naționale a Austriei.

Rata inflației în cele 17 state care utilizează moneda euro este mult sub ținta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană.

În octombrie, rata inflației a scăzut la 0,7% în zona euro, determinând BCE să reducă surprinzător rata dobânzii la nivelul scăzut record de 0,25%.

Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) a anunțat săptămâna trecută că ritmul de creștere a economiei zonei euro a încetinit în trimestrul trei la 0,1% după un avans de 0,3% în precedentele trei luni, iar Uniunea Europeană a înregistrat un avans de 0,2%, după o creștere de 0,3% în trimestrul doi, scrie Agerpres in pagina electronica.