Numai 41% dintre intervievati cred ca “punctul critic” al crizei a fost depasit gratie politicii Bancii Centrale Europene (BCE) si a statelor din zona euro. Din cei ramasi, 29% nutresc convingerea ca linistea de pe piete nu este decat o scurta acalmie, iar 30% dintre participantii la chestionar se fac ca nu observa, atata timp cat mai este posibil acest lucru,  vulnerabilitatea economiilor europene si, in special, cresterea lor lenta, scrie Wall Street Journal.

Fitch constata, pe de alta parte, puternicul antagonism dintre statisticile privind evolutia pietei muncii (somajul a atins 12,1%) si raliul de pe pietele financiare. “Daca acesta din urma nu va fi sustinut de o stabilizare economica si de o integrare a sistemelor bancare din zona euro, este destul de posibil ca in vara sa asistem la o explozie a volatilitatii, asa cum s-a intamplat in 2011 si 2012”, avertizeaza specialistii agentiei.

In decurs de trei luni a crescut, de la 69% la 86%, ponderea investitorilor, in opinia carora recesiunea prelungita va afecta pietele de credit ale Europei. Ei nu cred ca recesiunea se va incheia intr-un viitor apropiat: numai 9% dintre repondenti vad in inflatie un pericol, in timp ce 29% considera ca pericolul se ascunde in deflatie.