Actualitate

Activitatea din sectorul productiv al Rusiei a crescut în decembrie cu cel mai rapid ritm din aproape şapte ani

Foto: iStock

Activitatea din sectorul productiv al Rusiei a crescut în decembrie cu cel mai rapid ritm din aproape şapte ani, a arătat vineri un sondaj, deşi noile comenzi de export s-au contractat pentru a doua lună consecutiv, transmite Reuters.

Indicele S&P Global Purchasing Managers (PMI) pentru sectorul productiv a crescut la 54,6 în decembrie, de la 53,8 în noiembrie, trecând mai mult peste pragul de 50, care separă expansiunea de contracţie.

Acesta este cel mai ridicat nivel al indicelui atins din ianuarie 2017.

Producţia a crescut în cel mai rapid ritm din ultimele şapte luni, iar noile comenzi au crescut din nou puternic.

”Cererea mai mare a clienţilor s-a concentrat în mare parte pe piaţa internă, deoarece noile comenzi de export au scăzut pentru a doua lună consecutivă. Mai puţine solicitări ale clienţilor de pe pieţele cheie de export au condus la cea mai rapidă scădere a noilor afaceri din străinătate din iulie”, a spus S&P Global într-un comunicat.

Moscova cheltuie foarte mult pe producţie, investind în sectorul apărării pentru a creşte producţia militară, după invazia sa din februarie 2022 a Ucrainei.

Creşterea sectorului în cei aproape doi ani de atunci a fost în mare măsură bazată pe cererea internă.

Producătorii se confruntă în continuare cu probleme logistice din cauza sancţiunilor occidentale şi a costului ridicat al mărfurilor importate, îngreunate de rubla slabă şi inflaţia ridicată.

Sondajul a arătat că rata inflaţiei se diminuează, a spus S&P Global.

În ciuda penuriei de forţă de muncă din Rusia, cu şomajul la un nivel minim record de 2,9%, firmele au crescut numărul de angajaţi, pentru a încerca să reducă întârzierile de muncă, a spus S&P Global, deşi companiile au rămas optimiste cu privire la viitor.

Cele mai recente știri

To Top