Actualitate

Ajutor de minimis de până la 150.000 euro/beneficiar, prin programul „Electric Up 2”

Ministerul Energiei lansează Electric Up 2: sprijin pentru IMM-uri şi domeniul HoReCa pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi staţii pentru vehicule electrice, ajutorul de minimis acordat beneficiarilor urmând să fie în sumă maximă de 150.000 euro/beneficiar, informează ministerul printr-un comunicat.

„În vederea pregătirii unui nou ciclu de finanţare al Programului ‘Electric Up’, Ministerul Energiei a elaborat şi pus în consultare publică proiectul de act normativ pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 159/2020 privind finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi domeniului HoReCa pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp şi 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul energetic naţional, precum şi a staţiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 12/2022. Prin Programul „Electric Up 2″ se acordă un ajutor de minimis beneficiarilor în sumă maximă de 150.000 euro /beneficiar, reprezentând maxim 75 % din valoarea cheltuielilor eligibile, restul de 25% reprezentând cofinanţare din surse proprii ale beneficiarului”, se menţionează în comunicat.

Conform Notei de fundamentare a proiectului, prin modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 159/2020 se urmăreşte mărirea limitei superioare a puterii instalate în sistemul de panouri fotovoltaice la 150 kWp, pentru asigurarea consumului propriu, a consumului staţiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in cu scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, precum şi a consumului sistemului alternativ de încălzire/răcire, pentru creşterea gradului de utilizare a energiei produse din surse regenerabile în încălzire şi răcire.

Totodată, se modifică şi cuantumul ajutorului de minimis acordat beneficiarilor, care va fi în sumă maximă de 150.000 euro/beneficiar.

Proiectul propune şi modificarea termenului de implementare a programului de finanţare până în anul 2032, termen care acoperă implementarea şi monitorizarea ciclului 2 şi ciclului 3, în contextul decalării cu trei ani a termenului de implementare a ciclului 1.

„Încă de la preluarea mandatului am vorbit despre energie verde, despre susţinerea mediului privat, despre investiţii care creează locuri de muncă şi dezvoltare. Acest act normativ se înscrie în această misiune asumată. Mai mult, prin acest demers venim în sprijinul unor sectoare cu dinamică mare, întreprinderile mici şi mijlocii şi domeniul HoReCa. Scopul Programului de finanţare „Electric Up” este de susţinere a mediului de afaceri prin finanţarea proiectelor de investiţii în dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu scopul asigurării consumului propriu, dezvoltarea infrastructurii de transport pentru vehicule electrice şi creşterea numărului de autovehicule electrice şi electrice hibrid plug-in înmatriculate, precum şi dezvoltarea consumului de energie termică produsă din surse de energie regenerabilă”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, citat în comunicat.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top