Finanțe personale

Alexandru Petrescu (ASF): Am dezvoltat programe de educaţie financiară care acoperă toate categoriile de consumatori

Educaţia financiară este unul dintre obiectivele strategice ale Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF), atât din perspectiva protecţiei consumatorilor, cât şi a dezvoltării pieţelor financiare non-bancare, motiv pentru care am dezvoltat programe de educaţie financiară care acoperă toate categoriile de consumatori, a declarat preşedintele ASF, Alexandru Petrescu.

Potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES, ASF va organiza, în perioada 18 – 23 martie 2024, cu ocazia Global Money Week (GMW), o serie de acţiuni dedicate, cu precădere, promovării educaţiei financiare în rândul copiilor şi tinerilor.

Evenimentele derulate în cadrul GMW urmăresc, în principal, creşterea nivelului de conştientizare cu privire la importanţa educaţiei financiare, atât la nivelul corpului didactic, la nivelul elevilor şi studenţilor, cât şi la nivelul populaţiei adulte, precum şi îmbunătăţirea accesului copiilor şi tinerilor la noţiuni şi informaţii de educaţie financiară.

„Educaţia financiară este unul dintre obiectivele strategice ale ASF, atât din perspectiva protecţiei consumatorilor, cât şi a dezvoltării pieţelor financiare non-bancare. Educaţia financiară trebuie să fie un proces continuu, indiferent de vârstă şi de pregătirea profesională, întrucât produsele şi serviciile financiare sunt într-o dinamică permanentă. Din acest motiv, am dezvoltat programe de educaţie financiară care acoperă toate categoriile de consumatori”, a declarat Petrescu.

În cadrul primului eveniment din săptămâna GMW, prim-vicepreşedintele ASF, Gabriel Avrămescu, a deschis luni şedinţa de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, alături de elevi ai liceelor cu profil economic. De asemenea, elevii au participat la o activitate educativă interactivă, având ca scop înţelegerea unor noţiuni despre bursă.

Debutul săptămânii GMW consemnează şi lansarea noului număr al revistei de educaţie financiară dedicată profesorilor din mediul preuniversitar.

În săptămâna GMW se va desfăşura o serie de workshop-uri, prelegeri şi concursuri dedicate elevilor, studenţilor şi profesorilor, dar şi adulţilor, constituind o oportunitate excelentă pentru toţi cei care doresc să-şi îmbunătăţească nivelul de cunoştinţe în domeniul financiar.

Luni, 18 martie, lectorii ASF susţin o serie de acţiuni la Universitatea de Petrol – Gaze din Ploieşti, în cadrul Laboratorului Academic, program dedicat mediului universitar, iar marţi, 19 martie, se derulează un webinar dedicat profesorilor din învăţământul preuniversitar, cu tema „Bune practici în educaţia financiară”.

Potrivit sursei citate, miercuri, 20 martie, în cadrul programului dedicat adulţilor la locul de muncă – Wellness Financiar, va avea loc un webinar privind investiţiile.

Pe parcursul întregii săptămâni GMW, prin programul Start2Learn, vor fi organizate ore de educaţie financiară la Şcoala Generală nr 56 din Bucureşti. Totodată, sâmbătă, 23 martie, va avea loc etapa finală a Olimpiadei ASF, concurs naţional de educaţie financiară, dedicat elevilor din clasele VII-XII.

Depozitarul Central se alătură GMW şi oferă gratuit, timp de o lună, începând cu 18 martie, serviciul de înregistrare al codului IBAN, utilizat de acţionari pentru efectuarea plăţilor de dividende prin virament bancar.

Global Money Week este un eveniment internaţional desfăşurat sub patronajul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), în cadrul căruia comunităţi întregi îşi unesc eforturile pentru a stimula o mai bună cunoaştere a mediului financiar, pentru înlăturarea politicilor financiare depăşite şi pentru a oferi tinerilor instrumentele şi inspiraţia necesare pentru a-şi modela propriul viitor. Lansată în 2012, această iniţiativă reuneşte organizaţii din 176 de ţări şi implică peste 60 de milioane de copii şi tineri.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital.

ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Cele mai recente știri

To Top