Actualitate

Antreprenor: „Creşterea TVA de la 5% la 19% pentru sălile de sport va conduce la destabilizarea industriei de sănătate şi fitness din România”

Foto: iStock

Măsura fiscală discutată recent în spaţiul public, de creştere a cotei TVA de la 5% la 19% pentru sălile de sport, va conduce la destabilizarea industriei de sănătate şi fitness din România, şi implicit a sănătăţii şi bunăstării populaţiei, susţine Alexandru Lascăr, antreprenor, CEO al Stay Fit Gym şi preşedinte executiv al Patronatului Romania Active.

Acesta susţine că în ultimii ani, odată cu dezvoltarea tehnologiei şi implementarea la scară largă a digitalizării, tot mai mulţi oameni au început să acorde o atenţie sporită pentru menţinerea unei bune stări fizice şi psihice. Măsura discutată în spaţiul public legată de creşterea cotei TVA de la 5% la 19% va avea ca rezultat imediat creşterea preţurilor pentru clienţi. Pe termen mediu şi lung, acest lucru se va reflecta într-o scădere a motivaţiei persoanelor de a participa la activităţi fizice regulate în cadrul unor centre de fitness, în special la nivelul celor cu venituri medii şi mici, care se vor afla în imposibilitatea de a-şi permite accesul în astfel de centre.

Mai mult, măsura propusă va avea un impact semnificativ asupra sănătăţii publice. Promovarea unui stil de viaţă activ este esenţială în lupta împotriva bolilor cronice, obezităţii şi altor probleme de sănătate. Prin îngreunarea accesului oamenilor la centrele de fitness s-ar putea înregistra o creştere a problemelor de sănătate pe termen lung, costuri medicale mai mari şi o calitate a vieţii diminuată pentru cetăţeni, subliniază sursa citată.

Totodată, printr-o astfel de măsură, adaugă el, operatorii din industria de sănătate şi fitness vor fi nevoiţi să reducă investiţiile în echipamente noi, modernizări sau extinderi şi să se concentreze mai mult pe supravieţuirea în această piaţă decât pe dezvoltarea acesteia.

Lascăr mai semnalează că România este codaşă la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte activitatea fizică. Conform ultimul sondaj Eurobarometru publicat în septembrie 2022 privind sportul şi activitatea fizică, 62% dintre români nu efectuează niciodată exerciţii fizice sau sport, în timp ce 18% o fac rareori.

Potrivit preşedintelui executiv al Patronatului Romania Active, creşterea cotei TVA de la 5% la 19% va avea consecinţe negative atât asupra economiei locale, cât şi a calităţii serviciilor din partea operatorilor de centre de fitness, deoarece va încuraja crearea unei pieţe paralele. Cu preţuri mai mari şi reglementări fiscale mai aspre, piaţa neagră ar putea prospera. Antrenorii şi instructorii ar putea fi tentaţi să ofere servicii în afara cadrului legal, aducând pierderi la bugetul de stat şi punând în pericol standardele de siguranţă pentru clienţi.

„Este esenţial ca Guvernul să se aşeze la masă cu industria noastră pentru a discuta şi să găsim împreună soluţii viabile care să protejeze cetăţenii României, prin promovarea unui stil de viaţă activ”, susţine Alexandru Lascăr.

Cele mai recente știri

To Top