Actualitate

Australia are prea multe oi, iar unii fermieri au început le dea gratis

Foto: iStock

Excesul de carne de oaie din Australia a făcut ca preţurile să scadă, iar unii fermieri îşi sacrifică sau îşi dau oile gratis pentru a economisi costuri, în loc să le crească la ferme, relatează CNBC.

Preţurile cărnii de oaie au scăzut cu 70% în ultimul an, la 1,23 dolari pe kg, au arătat datele furnizate de Meat and Livestock Australia (MLA).

”Australia a avut câteva sezoane foarte bune în ultimii ani, ceea ce înseamnă că efectivul de oi a ajuns la 78,75 milioane de capete – cel mai mare din 2007”, a declarat Tim Jackson, analist pentru aprovizionare la nivel global la MLA.

Motivul acestui efectiv mare de oi este cei trei ani cu precipitaţii peste medie în regiunile unde se cresc oi din Australia, cum ar fi New South Wales şi Victoria.

Precipitaţiile sunt ideale pentru creşterea ierbii, care este propice pentru hrănirea şi creşterea animalelor.

”Cu cât a plouat mai mult şi cu cât piaţa a rămas plină de viaţă, cu atât mai mult i-a determinat pe producători să păstreze oile pe care altfel le-ar fi sacrificat şi, ca urmare, cifrele au continuat să crească”, a declarat Andrew Spencer, preşedintele Sheep Producers Australia, pentru CNBC, referindu-se la fermierii care ţin mai multe oi la fermă în loc să le îngraşe şi să le trimită la abatoare şi pieţe.

”Fermierii au văzut [de atunci] o scădere masivă a profitabilităţii… Este posibil ca multe oi să nu aibă o piaţă, ceea ce ar putea duce la distrugerea animalelor de către fermieri”, a declarat pentru CNBC Steve McGuire, vicepreşedintele grupului de promovare a agriculturii WAFarmers.

El a adăugat că fermierii ar prefera să dea animalele decât să le sacrifice, dar nu au fost mulţi solicitanţi pentru oile libere.

Prea multe oi

Se preconizează că efectivul de oi din Australia se va extinde cu 23% de la nivelul minim al ultimilor 100 de ani din 2020, au arătat statisticile MLA.

În consecinţă, oferta excesivă de ovine a dus la scăderea preţurilor animalelor, marcând o inversare a profitului extraordinar de care s-au bucurat fermierii datorită preţurilor record ale cărnii de oaie, în urmă cu trei ani.

Preţurile reduse sunt o dublă problemă pentru fermieri, care acum trebuie să hrănească un efectiv uriaş mai mult timp, chiar dacă condiţiile meteorologice s-au înrăutăţit anul acesta.

Biroul Australian de Meteorologie a înregistrat recent cea mai uscată lună septembrie, iar vremea seceta continuă.

În noiembrie, biroul a avertizat că El Nino va continua, ceea ce sugerează că următoarele câteva luni vor continua să fie relativ calde şi uscate.

Vremea nefavorabilă va reduce resursele de furaje. Drept urmare, fermierii încearcă să-şi reducă efectivul, ceea ce poate include trimiterea unor animale la abatoare şi la procesatorii de carne.

”Condiţiile din 2023 au fost mai uscate decât în ultimii trei ani… Acest lucru a afectat încrederea producătorilor şi a crescut oferta de oi şi miei pentru procesatori”, a spus Jackson.

Dar unităţile de procesare a cărnii, sau abatoarele, nu sunt capabile să sacrifice suficient de repede volumul mare de oi.

”Sacrificarea crescută a oilor a venit într-un moment în care procesatorii nu sunt încă la capacitate maximă din cauza deficitului de forţă de muncă”, a declarat Matt Dalgleish, cofondatorul companiei de consultanţă agricolă Episode 3.

Un stoc neprelucrat de anul trecut a contribuit, de asemenea, la blocarea abatoarelor, a spus McGuire de la WAFarmers.

Ce înseamnă pentru preţuri

Australia este cel mai mare producător şi exportator mondial de carne de oaie, iar oferta excesivă a exercitat o presiune de scădere a preţurilor cu ridicata la nivel mondial.

În ciuda scăderii preţurilor oilor, reducerea nu se reflectă încă în aceeaşi măsură în vânzările cu amănuntul, a menţionat McGuire.

Woolworths Group, un important lanţ de supermarketuri australian, a anunţat că va reduce preţurile produselor din carne de miel cu 20%.

Australia a exportat o cantitate record de carne de oaie în octombrie ”deci carnea începe să se mişte, este doar un mare restanţă de eliminat”, a spus McGuire. El se aşteaptă ca preţurile să scadă în continuare pentru consumatori, atât în Australia, cât şi din străinătate.

Cele mai recente știri

To Top