Timp liber

BAFTA 2024: Filmul „Oppenheimer”, marele câştigător al galei, cu şapte trofee

Foto: iStock

Lungmetrajul „Oppenheimer” a fost marele câştigător al celei de-a 77-a ediţii a galei premiilor Academiei Britanice de Arte ale Filmului şi Televiziunii (BAFTA), care a avut loc duminică seară la Londra, după ce a triumfat la şapte categorii, printre care „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor” (Christopher Nolan) şi „cel mai bun actor în rol principal” (Cillian Murphy), informează Reuters şi revista Variety.

„Oppenheimer” este un lungmetraj biografic ce prezintă povestea creatorului bombei atomice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, J. Robert Oppenheimer, un fizician de geniu, care ajunge să fie torturat de consecinţele invenţiei sale.

Cu o durată de trei ore, „Oppenheimer”, unul dintre lungmetrajele cu cele mai mari încasări obţinute în 2023 la nivel mondial, a câştigat duminică seară principalul trofeu al galei BAFTA, atribuit la categoria „cel mai bun film”. S-a impus, de asemenea, la categoriile „cea mai bună regie” (Christopher Nolan, care a obţinut astfel primul său premiu BAFTA), „cel mai bun actor în rol principal” (Cillian Murphy), „cel mai bun actor în rol secundar” (Robert Downey Jr.), „cel mai bun montaj”, „cea mai bună imagine” şi „cea mai bună coloană sonoră”.

 

„Trebuie să le mulţumesc atâtor oameni pentru asta, o distribuţie incredibilă… o echipă incredibilă”, a declarat regizorul americano-britanic Christopher Nolan în discursul său de acceptare a premiului pentru cel mai bun film. El a mai spus că, deşi lungmetrajul său se încheie într-o „notă de disperare dramatic de necesară”, a dorit să pună în evidenţă „persoanele şi organizaţiile care au luptat mult şi din greu pentru a reduce numărul de arme nucleare din lume”.

„Acceptând acest premiu, vreau doar să le recunosc eforturile şi să subliniez că ele arată necesitatea şi potenţialul eforturilor pentru pace”, a adăugat el.

Emma Stone a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal datorită interpretării sale din filmul „Poor Things”. Această comedie cu accente de film noir spune povestea personajului Bella Baxter, o tânără din Londra victoriană, care este readusă la viaţă de un om de ştiinţă după sinuciderea ei şi care începe apoi o veritabilă odisee a autodescoperirii. Filmul „Poor Things” a câştigat în total cinci premii, impunându-se şi la categoriile „cea mai bună scenografie”, „cel mai bun design de costume”, „cel mai bun machiaj/cele mai bune coafuri” şi „cele mai bune efecte speciale”.

Premiile BAFTA pentru roluri secundare le-au revenit în acest an actorilor Robert Downey Jr. („Oppenheimer) şi Da’Vine Joy Randolph („The Holdovers”).

Filmul „Anatomy of a Fall” a câştigat primul trofeu al serii, decernat la categoria „cel mai bun scenariu original”. Lungmetrajul „American Fiction”, ce are la bază romanul „Erasure”, publicat în 2001 de Percival Everett, s-a impus la categoria „cel mai bun scenariu adaptat”.

„The Zone of Interest”, o dramă istorică despre viaţa de zi cu zi a comandantului lagărului nazist de exterminare de la Auschwitz, a câştigat premiile BAFTA pentru cel mai bun film britanic, cel mai bun film într-o altă limbă decât engleza şi cel mai bun sunet.

La categoria „cel mai bun documentar” s-a impus producţia „20 Days in Mariupol”, ce prezintă relatările jurnalistului Mstyslav Chernov despre asediul oraşului ucrainean Mariupol de către armata rusă în anul 2022.

Premiul pentru cel mai bun lungmetraj animat a fost câştigat în acest an de filmul „The Boy and the Heron”, cel mai recent proiect al legendarului cineast japonez Hayao Miyazaki.

Pe lângă celebrităţile care au participat la ceremonia de duminică seară, pe lista invitaţilor s-a aflat şi preşedintele BAFTA, prinţul William al Marii Britanii. El a participat la gală fără să fie însoţit de soţia lui, Kate, care se recuperează după o recentă operaţie abdominală.

Evenimentul a inclus şi două reprezentaţii muzicale: actriţa Hannah Waddingham, cunoscută din serialul TV „Ted Lasso”, a interpretat o versiune emoţionantă a cântecului „Time After Time” în secţiunea „In memoriam”, iar Sophie Ellis-Bextor a cântat pe scenă piesa ei din 2001 „Murder on the Dancefloor”, revenită în preferinţele publicului după ce a fost inclusă într-o scenă picantă din filmul „Saltburn”.

Cea de-a 77-a ediţie a galei premiilor BAFTA s-a desfăşurat la Royal Festival Hall din Londra şi a fost prezentată în premieră de actorul scoţian David Tennant.

Prezentăm mai jos lista trofeelor atribuite în cadrul galei BAFTA 2024:

Cel mai bun film: ”Oppenheimer”

Cel mai bun film britanic: ”The Zone of Interest”

Cel mai bun regizor: Christopher Nolan (”Oppenheimer”)

Cel mai bun actor în rol principal: Cillian Murphy (”Oppenheimer”)

Cea mai bună actriţă în rol principal: Emma Stone (”Poor Things”)

Cel mai bun actor în rol secundar: Robert Downey Jr. (”Oppenheimer”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Da’Vine Joy Randolph (”The Holdovers”)

Cel mai bun scenariu original: ”Anatomy Of A Fall”

Cel mai bun scenariu adaptat: ”American Fiction”

Cel mai bun film în altă limbă decât engleza: ”The Zone of Interest”

Cel mai bun documentar: ”20 Days in Mariupol”

Cel mai bun lungmetraj animat: ”The Boy and the Heron”

Cel mai bun debut al unui regizor, scenarist sau producător britanic: ”Earth Mama”

Cea mai bună coloană sonoră: ”Oppenheimer”

Cea mai bună imagine: ”Oppenheimer”

Cel mai bun montaj: ”Oppenheimer”

Cea mai bună scenografie: ”Poor Things”

Cel mai bun design de costume: ”Poor Things”

Cel mai bun machiaj/cele mai bune coafuri: ”Poor Things”

Cel mai bun sunet: ”The Zone of Interest”

Cele mai bune efecte vizuale: ”Poor Things”

Cel mai bun scurtmetraj britanic de animaţie: ”Crab Day”

Cel mai bun scurtmetraj britanic: ”Jellyfish and Lobster”

Cea mai bună distribuţie: ”The Holdovers”

Rising Star Award (trofeu votat de public): Mia McKenna-Bruce

BAFTA Fellowship: Samantha Morton

Premiul BAFTA pentru contribuţii extraordinare aduse industriei filmului britanic: June Givanni.

Cele mai recente știri

To Top