Actualitate

Banca Centrală Europeană ar putea începe să reducă ratele dobânzilor în iunie

banca centrala europeana bce
Foto: iStock

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea începe să reducă ratele dobânzilor în iunie, după o reducere a inflaţiei din zona euro, a declarat oficialul BCE Pablo Hernandez de Cos, într-un interviu publicat duminică, transmite Reuters.

BCE a menţinut costurile de împrumut la un nivel record în această lună, dar a declarat că a făcut progrese bune în reducerea inflaţiei şi a început o discuţie preliminară despre reducerea înăspririi monetare.

”Dacă previziunile noastre macroeconomice sunt îndeplinite în lunile următoare, este normal să începem să reducem dobânzile în curând, iar iunie ar putea fi o dată bună pentru a începe”, a declarat De Cos pentru ziarul spaniol El Periodico.

De Cos a spus că diferenţele de opinie din cadrul Consiliului guvernatorilor BCE cu privire la reducerea ratei dobânzii din iunie sunt legitime, dar au fost relativ limitate până acum.

”În orice caz, cred că gradul actual de consens este foarte mare şi sper că aşa va fi în continuare”, a spus De Cos.

După ce a subestimat o creştere bruscă a preţurilor în urmă cu doi ani, banca centrală pentru cele 20 de ţări care împart moneda euro a fost reticentă în a declara victoria asupra a ceea ce s-a dovedit a fi cea mai brutală criză de inflaţie din ultimele decenii.

Întrebat dacă este rezonabil să ne aşteptăm la trei reduceri de dobânzi de câte 0,25 de puncte procentuale în acest an, De Cos nu a vrut să fie ”foarte explicit în ceea ce priveşte modelul de timp al ratelor”, dar a spus că condiţiile de piaţă sunt compatibile cu îndeplinirea ţintei de inflaţie pe termen mediu a BCE, de 2%.

Cele mai recente știri

To Top