Actualitate

Bundesbank estimează că Germania este deja în recesiune pentru că relansarea se lasă aşteptată

Foto: iStock

Economia germană este posibil să fi intrat în recesiune în primul trimestru din 2024, în condiţiile în care consumul anemic şi cererea industrială slabă au amânat relansarea pentru mai târziu, susţine Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) în buletinul să lunar publicat joi, transmite Reuters.

Cea mai mare economie a Europei a avut de suferit anul trecut de pe urma costurilor mari la energie şi a dobânzilor ridicate însă un set de indicatori publicaţi recent, în special cel referitor la încrederea în economie şi indicatorul PMI, sugerează că cel puţin a fost atins punctul de minim, după care ar trebui să urmeze o relansare.

Cu toate acestea, analiza Bundesbank nu arată spre o relansare semnificativă a economiei germane, ceea ce sugerează că 2024 va fi un alt an modest pentru o economie care în mod tradiţional era considerată motorul Europei.

„În special industria este posibil să rămână într-o fază slabă. De asemenea, momentan nu este aşteptat un stimulent important care să vină din partea consumului privat”, subliniază Bundesbank.

Comenzile noi în industrie vor rămâne scăzute, în condiţiile în care atât cererea internă cât şi cea externă sunt reduse şi numai nivelul relativ ridicat al carnetelor de comenzi oferă o veste bună pentru acest sector. Dobânzile ridicate presează asupra cererii interne, în special când vine vorba de investiţii, în timp ce incertitudinile cu privire la chestiuni importante, precum politicile climatice, afectează la rândul lor deciziile de investiţii, a adăugat Bundesbank.

Potrivit instituţiei, este posibil ca inflaţia să continue să scadă în lunile următoare dar cu toate acestea ar putea apărea unele fluctuaţii iar ritmul de creştere a preţurilor în sectorul serviciilor va încetini doar lent. În plus, în pofida perspectivelor economice modeste ale Germaniei, firmele continuă să păstreze angajaţii iar rata şomajului este aşteptată să crească doar puţin în următorul trimestru, estimează Bundesbank.

Companiile germane au avut probleme în a face angajări odată cu redeschiderea economiei, după pandemie, astfel că şi-au păstrat forţa de muncă, chiar dacă 2023 a fost un an fără creştere, plecând de la premisa că este mai ieftin să menţii o forţă de muncă constantă decât să te chinui să faci angajări într-o perioadă de relansare economică.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.

Cele mai recente știri

To Top