Opinii

Cadastrarea obligatorie, un program mult întârziat

Foto: iStock

Deși anul acesta este programată finalizarea programul Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, acțiune care a debutat în 2015, el este încă departe de acest punct. Înregistrarea gratuită a tuturor proprietăților din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară este finalizată doar în 173 de Unități Administrativ Teritoriale (UAT-uri), iar în alte 18 parțial, dintr-un total de 3.181 de unități, cea ce reprezintă  circa 6% din numărul total.

Când se va termina acest proces? Deocamdată nimeni nu se hazardează să avanseze un termen, ”în contextul în care îndeplinirea acestui obiectiv nu se poate realiza fără implicarea efectivă și responsabilă a primăriilor, a executanților lucrărilor, a autorităților și instituțiilor publice, precum și a cetățenilor”, după cum se arată într-o notă de informare a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Până în rezent, din bugetul alocat programului, în valoare de 2,33 miliarde de lei, s-au făcut plăți de 365.681.195 lei, ceea ce înseamnă că s-au cheltuit doar 16%, mai arată ANCPI.

Numărul imobilelor întregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară era, la jumătatea lunii iunie, de 21.596.357, din totalul estimat de 40.000.000 imobile la nivel național, reprezentând 53,99%.

Cele mai recente știri

To Top