Energie

California a dat în judecată mari companii petroliere, pentru că minimizează riscurile combustibililor fosili

Foto: iStock

Statul California a dat în judecată mari companii petroliere, inclusiv Exxon Mobil, Shell şi Chevron, acuzându-le că minimalizează riscurile prezentate de combustibilii fosili, potrivit unui articol al New York Times, citat de Reuters.

Procesul, care vizează şi grupurile BP şi ConocoPhillips, susţine că acţiunile giganţilor energetici au cauzat daune de zeci de miliarde de dolari şi îi acuză că au înşelat publicul, se arată în articol, care citează documentele depuse la o curte superioară din San Francisco.

Institutul American pentru  Petrol, un grup comercial din industrie, a fost, de asemenea, enumerat ca pârât în acest caz, se arată în articol, adăugând că statul California a dorit crearea unui fond pentru a plăti daunele viitoare cauzate de dezastrele climatice din stat.

Acţiunea în justiţie urmează unor zeci de procese intentate în ultimii ani împotriva industriei combustibililor fosili de către state şi municipalităţi din Statele Unite ale Americii,cerând în general daune pentruimpactul climatic, inclusiv vremea extremă.

Institutul American pentru Petrol şi companiile petroliere au spus, ca răspuns la acele procese, că politicile de abordare a schimbărilor climatice ar trebui să vină de la puterea executivă federală şi de la Congres, nu printr-un mozaic de decizii în cauzele judecătoreşti din SUA.c

Secretarul de stat al Californiei, Chevron, BP, Shell, ConocoPhillips şi Institutul American pentru Petrol nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de comentarii. Exxon Mobil nu a putut fi contactat imediat.

Cele mai recente știri

To Top