Actualitate

Cartel Alfa: Adoptarea măsurilor de austeritate fără consultări reprezintă o abordare dictatorială care încurajează evaziunea

Foto: gov.ro

Guvernul Ciolacu se află în curs de a finaliza adoptarea pachetului de măsuri de austeritate fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali iar o astfel de abordare coercitivă şi dictatorială sapă şi mai adânc prăpastia dintre cetăţeni şi stat şi încurajează comportamentele de evaziune, susţin reprezentanţii CNS Cartel Alfa.

Guvernul Ciolacu se află în curs de a finaliza adoptarea pachetului de măsuri de austeritate fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali. CNS Cartel ALFA atrage atenţia Guvernului că acţiunile de bună guvernare, pe care le impun inclusiv criteriile de aderare la OCDE, presupun în mod obligatoriu prezentarea publică a propunerilor de măsuri şi supunerea acestora analizei partenerilor sociali – patronate şi sindicate. În plus, o astfel de abordare coercitivă şi dictatorială din partea Guvernului sapă şi mai adânc prăpastia dintre cetăţeni şi stat, erodează încrederea, încurajează lipsa de conformare la regulile generale şi încurajează comportamentele de evaziune„, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Sindicaliştii arată că singurele informaţii disponibile despre intenţiile Guvernului au fost cele prezentate „pe surse” de mass-media, uneori contradictorii, şi subliniază că sarcina Guvernului era să prezinte public şi transparent toate variantele de lucru, cu costurile şi beneficiile pentru bugetul de stat din partea fiecăreia.

De asemenea, conform legii, obligaţia Executivului este să convoace Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social, unde să pună pe masă aceste variante de lucru, însoţite de calculele privind impactul fiecărei măsuri propuse şi să le analizeze cu partenerii sociali, luând în considerare şi propunerile şi opiniile partenerilor sociali. Reamintim membrilor Guvernului că nu sunt deţinătorii adevărului absolut, capacitatea lor de expertiză este limitată, şi că orice măsură adoptată în acest mod dictatorial este asumată în totalitate de partidele din cadrul coaliţiei care susţin Guvernul şi va fi decontată politic în cel mai scurt timp. În plus, aceste acţiuni ale Guvernului creează premisele declanşării unei greve politice, conform noii legi a dialogului social, şi a unor conflicte sociale de amploare„, avertizează sursa citată.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” a luat fiinţă în 1990, reuneşte 38 de federaţii sindicale la nivel de sector şi coordonează activitatea a 42 de filiale teritoriale, interprofesionale.

Potrivit unor surse guvernamentale, printre măsurile fiscale avute în vedere se numără eliminarea facilităţilor fiscale acordate în construcţii, agricultură şi industrie alimentară şi menţinerea a doar două cote de TVA, de 19% şi respectiv 9% pentru alimente, medicamente şi dispozitive medicale gen proteze.

Cele mai recente știri

To Top