Tehnologie

Cloud-ul guvernamental, realizat până în 2025

Noul ministru al Digitalizării, Ivan Bogdan Gruia, promite că 70% din cloud-ul guvernamental va fi funcțional până la finalul anului 2024 și 100% până la finalul anului 2025. Crearea cloud-ului guvernamental a fost aprobată de fostul Guvern Ciucă în luna ianuarie a acestui an prin intermediul unei hotărâri de guvern, și el reprezintă cel mai amplu program de digitalizare al administrației publice.

Din cloud-ul guvernamental vor face parte în final 87 de ministere, agenții guvernamentale, autorități publice și alte instituții.

“Această migrare a bazelor de date de la zona administrației publice locale până la universități, zona de finanțe, zona de MAI, va fi făcută până la sfârșitul anului 2025 integral, a declarat demnitarul în cadrul conferinței naționale “Digitalizarea piețelor, model de bune practici în administrația locală”, organizată astăzi de postul de televiziune Antena 3 CNN, singurul canal de știri din România partener al CNN International, alături de cotidianul național Jurnalul în cadrul proiectul editorial “România Inteligentă”.

O altă prioritate anunțată de ministrul Ivan Bogdan Gruia a fost și elaborarea legislaței secundare aferente Legii interoperabilității.

“Aceasta este în momentul de față adoptată, este un succes foarte mare, însă legislația subsecventă este în aer. Și una dintre prioritățile pe care le-am stabilit cu colegii mei din minister este să lucrăm la legislația subsecventă, pentru că degeaba avem cadru legal dacă nu se aplică. Trăim într-un paradox din punctul acesta de vedere”, a spus Ivan Bogdan Gruia. În esență, Legea interoperabilităţii (Legea 242/2022) vizează creșterea calității serviciilor publice prin facilitarea schimbului de date între sisteme informatice, reducerea sarcinilor birocratice și administrative ale persoanelor fizice și juridice și creșterea transparenței utilizării datelor de către autoritățile și instituțiile publice.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top