Timp liber

Destinații „glamour” în mijlocul naturii

Foto: IRI Travel

Un nou trend s-a dezvoltat în turismul de nișă, în România: „glamping”, un concept care combină „glamour” (răsfăț) și „camping” (campare), dar în loc de corturi, cazarea se face în camere luxoase de hotel, în mijlocul naturii. Cererea și oferta s-au întâlnit, astfel încât au fost amenajate din ce în ce mai multe astfel de spații care răspund nevoii de a petrece timpul liber într-un mediu curat, ecologic, departe de aglomerațiile urbane, dar cu toate dotările specifice hotelurilor de 4 sau 5 stele. Agențiile de turism au din ce în ce mai multe cereri pentru astfel de locuri, în special de la corporatiști.

Confortul și luxul se potrivesc foarte bine în mijlocul naturii, acolo unde până nu demult exista doar varianta de camping. În Delta Dunării, de exemplu, unul dintre cele mai căutate locuri pentru cazare este la Sfântu Gheorghe, în Complexul Green Village. Spațiul a fost creat de la început în așa fel încât să răspundă nevoilor unui tip de turist care își dorește în egală măsură o vacanță „eco”, dar și conexiune la internet și foarte mult confort.

Cei mai mari adepți ai acestui tip de spațiu de „campare” de lux, în conexiune cu natura, sunt corporatiștii, care beneficiază de teambuilding-uri în astfel de zone. Cum publicul festivalului de film „Anonimul” a fost de la început compus în proporție de peste 80% din corporatiști și membri ai unor ONG-uri, „Green Village” a fost creat pentru a răspunde nevoilor și dorințelor lor.

Alternativa la turismul de masă

Dar astfel de locuri sunt peste tot în țară. „Există în România un top al celor mai populare destinații, cum ar fi Litoralul, Valea Prahovei, Delta Dunării, Bucovina, Maramureș, pentru turismul de masă, dar avem și un top nou al celor mai populare destinații pentru acest turism de nișă, pe care îl numim ’glamping’ și care adună deja un număr destul de mare de oameni care își doresc acest tip de experiență”, a explicat, pentru Income Magazine, Traian Bădulescu, consultant în turism.

Glampingul a pornit de la nevoia unui camping mai sofisticat și rafinat, în care turiștii să se bucure de frumusețea și liniștea naturii, fără a renunța la confort și conexiune la internet, mai ales pentru că mulți dintre cei care îl preferă trebuie să și lucreze în timp ce se bucură de vacanța activă. Acest concept a câștigat popularitate în ultimii ani. Corturile și rulotele din camping au fost înlocuite cu altfel de construcții, fie din lemn, fie chiar corturi cu izolații și încălzire sau igluuri elegante, proiectate pentru a oferi confort și intimitate.

„Din ce în ce mai mulți turiști români doresc experiențe personalizate, cum ar fi servirea meselor în aer liber, activități speciale – degustări de vinuri, sesiuni de gătit sau excursii ghidate, focuri de tabără sau alte tipuri de activități care pot fi oferite cel mai bine de către pensiuni, vile, resorturi în natură sau glampinguri. Turiștii caută locuri pitorești, care să le asigure conexiuni cu natura într-un cadru confortabil, precum zone montane, păduri, zone de coastă sau pe malul unui lac”, explică Lucian Bădîrcea, reprezentantul agenției IRI Travel, care a făcut și un top 10 al acestor destinații de nișă din România. Anul acesta, agenția a constatat că înregistrează o creștere de 35% a cererii din partea clienților pentru acest tip de turism.

La alcătuirea topului, agenția a ținut cont de cererea și de interesul turiștilor. Patru dintre aceste locuri se află în Delta Dunării, iar alte două sunt în județul Brașov. „Un loc remarcabil este „Ursa Mica Glamping Resort”, unde conceptul inovator de glampin” se îmbină cu confortul și rafinamentul”, exemplifică Lucian Bădîrcea.

Conceptul a fost preluat din alte țări cu tradiție în industria ospitalității, unde s-a încercat aducerea naturii cât mai aproape de confort sau a condițiilor unei cazări de lux cât mai aproape de natură, repsectându-se și valorile eco.

Topul celor mai populare destinații de glamping

  1. „Cuibul de Lemn” (Râșnov)
  2. „La Roata” (Gura Humorului)
  3. Complexul „Egreta Hidroturism” (Murighiol)
  4. „Conacul Archia” (Deva)
  5. Green Village (Sfântu Gheorghe)
  6. Complexul „Panoramic” (Colibița)
  7. „Hanul Patrisiei” (Transfăgărășan)
  8. „Nena Art Resort By Sharaiman” (Dunavățu de Jos)
  9. „Ursa Mică Glamping Resort” (Șirnea – Fundata)
  10. „Cherhana Resort” (Crișan).

Cele mai recente știri

To Top