Analize

Exporturile agricole ale Ucrainei ar urma să scadă cu 20% în martie

Foto: iStock

Exporturile agricole ale Ucrainei pe cale maritimă ar urma să scadă cu 20% în martie, comparativ cu februarie, a anunţat miercuri compania Spike Brokers, care oferă servicii de brokeraj, transmite Reuters.

Compania nu a dat publicităţii cantitatea de exporturi de alimente din martie, deşi miercuri Ministerul Agriculturii de la Kiev anunţase că până acum în această lună au fost expediate 2,2 milioane tone metrice de cereale.

În perioada 1-14 februarie, Ucraina a exportat 2,4 milioane tone de cereale, arată datele guvernamentale.

„Ritmul exporturilor pe cale maritimă încetineşte în martie, comparativ cu februarie. Conform actualelor tendinţe, exporturile totale în martie ar putea fi cu până la 20% mai scăzute decât în februarie”. Şi exporturile pe şosele au scăzut în martie, comparativ cu februarie, susţin analiştii de la Spike Brokers.

Cerealele reprezintă majoritatea exporturilor agricole ale Ucrainei, 95% din acestea fiind exportate prin porturile de la Marea Neagră şi de la Dunăre.

Exporturile Ucrainei pe calea ferată, la frontierele vestice, au scăzut semnificativ, ajungând la o medie zilnică de 299 vagoane, de la o medie de 374 în februarie. „Este cel mai scăzut nivel de la începutul războiului”, se arată în analiza Spike Brokers.
În următoarele cinci luni produsele agricole ucrainene nu vor mai ajunge în Europa, în urma saturării pieţei europene cu cereale ucrainene din recolta de anul trecut, estimează firma de brokeraj.

Cele mai recente știri

To Top