Energie

Facturi mai mici și drepturi mai multe pentru consumatori

producatori de energie
Foto: iStock

Comisia Europeană vrea să protejeze mai bine clienții în fața volatilității prețurilor la energia electrică, iar pentru aceasta a lansat în dezbatere publică un proiect care vizează optimizarea pieței de energie în fața noilor provocări. Propunerea prevede, printre altele, dreptul acestora la contracte cu prețuri fixe și cu prețuri dinamice, dreptul la contracte multiple și la informații contractuale mai bune și mai clare. Consumatorilor li se va oferi astfel o varietate de opțiuni, astfel încât să poată alege ce li se potrivește cel mai bine.

Prețurile la energie au crescut puternic în perioada 2021- 2022, iar acest lucru a fost resimțit de gospodăriile și  industria din Uniunea Europeană. Cu toate măsurile temporare adoptate de statele blocului comunitar, mergând de la plafonarea prețurilor pentru consumatori și până la taxarea profiturile excepționale de pe piațele de gaze și energie, criza energetică a demonstrat lipsa de reziliență a sistemului la creșterile bruște ale prețurilor. 

Contracte pe termen lung pentru regenerabile

În esență, noul proiect pregătit de executivul comunitar aduce în discuție necesitatea reducerii producției de energie pe bază de combustibili fosili și creșterea celei regenerabile, limitându-se prin această orientare impactul asupra prețurilor în cazul unor viitoare crize ale acestor combustibili. 

De asemenea, pentru a îmbunătăți condițiile de investiții pentru companii, în special în producția de energie regenerabilă, Comisia propune măsuri de contracarare a expunerii la creșteri bruște ale prețurilor pe termen scurt prin contracte de achiziție de energie electrică pe termen lung și mai multe obligații prudențiale pentru furnizorii de energie. 

Comisia propune statelor UE să adopte măsuri de îmbunătățire a modului în care energia din surse regenerabile este integrată pe piața pe termen scurt, printre acestea numărându-se cele referitoare la stimulare stocării energiei. De asemenea, propunerea îmbunătățește și clarifică accesul dezvoltatorilor de proiecte în domeniul energiei din surse regenerabile la contracte pe termen mai lung (cum ar fi contractele pentru diferență). În acest fel, aceștia se vor putea baza pe venituri sigure și stabile, fiind evitată pe viitor obținerea de  profituri excepționale în perioadele cu prețuri ridicate.

Continuă schemele de sprijin

Comisia propune ca statele membre să evalueze în perioada următoare necesitatea introducerii unor noi scheme de sprijin pentru consum și stocare. Proiectul introduce, de asemenea, facilități suplimentare pentru tranzacționarea energiei din surse regenerabile mai aproape de timpul real, atât la nivel transfrontalier, cât și la nivel național. Scopul este ca piața să integreze mai bine energia din aceste surse.

Securizarea prețurilor pe termen lung

Pentru a oferi o protecție ridicată consumatorilor în fața  creșterii prețurilor, proiectul aduce, pe lângă propunerea de diversificare a contractelor oferite de furnizori, și obligația acestora de a oferi informații contractuale mai bune și mai clare. În acest fel, consumatorii vor putea identifica mai bine care este oferta din piață ce li se potrivește cel mai bine. Astfel, consumatorii, inclusiv întreprinderile mici, își vor putea securiza prețurile pe termen lung pentru a atenua impactul șocurilor bruște în materie de prețuri. De asemenea, vor putea  alege să încheie contracte dinamice de stabilire a prețurilor cu furnizorii dacă doresc să profite de variabilitatea prețurilor pentru a utiliza energia electrică atunci când aceasta este mai ieftină (de exemplu, pentru încărcarea vehiculelor electrice sau pentru utilizarea pompelor de căldură). O astfel de combinație de prețuri dinamice și fixe permite menținerea stimulentelor de piață, astfel încât consumatorii să își adapteze cererea de energie electrică, oferind în același timp mai multă certitudine și celor care doresc să investească în energia din surse regenerabile (panouri solare instalate pe acoperiș, de exemplu), precum și stabilitatea costurilor. 

Piața reglementată în caz de criză

Pe lângă cadrul de protecție existent pentru consumatorii vulnerabili și pentru cei afectați de sărăcia energetică, noua propunere va oferi acces la prețuri cu amănuntul reglementate pentru consumatorii casnici și IMM-uri în caz de criză, impunând furnizorilor să depună mai multe eforturi pentru a preveni creșterile de prețurile. Pentru aceasta ei vor fi obligați să apeleze într-o măsură mai mare la contractele la termen de tip forward cu producătorii (blocarea prețurilor viitoare), iar statele vor fi obligate să instituie un regim de furnizor de ultimă instanță, ceea ce în România există deja. 

Apare conceptul de partajare

Propunerea va crea dreptul consumatorilor de a partaja energia din surse regenerabile în mod direct, fără a fi nevoie să se creeze comunități energetice. Partajarea într-o mai mare măsură a energiei (de exemplu, partajarea cu un vecin a surplusului de energie solară produsă pe acoperiș) poate îmbunătăți utilizarea energiei din surse regenerabile cu costuri reduse și poate oferi un acces mai mare la utilizarea ei.

Cele mai recente știri

To Top