Business

Foie gras-ul francez a revenit pe meniurile restaurantelor după ce gripa aviară a ocolit efectivele de raţe

Foto: iStock

Producţia de foie gras a crescut în ultimele luni, în condiţiile în care Franţa a fost practic scutită de pandemia de gripă aviară care a devastat efectivele de raţe în anii anteriori, ceea ce va permite chefilor să aibă cantităţi suficiente din această delicatesă atunci când vizitatorii se vor îndrepta spre Paris pentru Jocurile Olimpice, transmite Reuters.

Franţa a fost una din ţările cele mai grav lovite de o răspândire globală fără precedent a virusului gripei aviare, care a perturbat aprovizionarea cu carne şi ouă de pasăre şi a dus la creştere explozivă a preţurilor în multe părţi ale lumii în ultimii ani. Asta a determinat guvernul de la Paris să demareze, în luna octombrie a anului trecut, o campanie de vaccinare a raţelor împotriva gripei aviare. Raţele se numără printre cele mai sensibile specii la virusului gripei aviare şi pot transmit virusul fără a manifesta simptome de îmbolnăvire, ceea ce creşte riscul de răspândire a virusului.

Datele oficiale arată că, de la debutul campaniei de vaccinare şi până în prezent, Franţa, de departe cel mai mare producător mondial de foie gras, a înregistrat doar 10 focare de gripă aviară, faţă de 304 focare în perioada similară a anului trecut.

Mai puţine focare de gripă au permis Franţei să producă mai mult foie gras, o premieră în ultimul deceniu, iar Asociaţia producătorilor de foie gras (CIFOG) estimează că ar fi vorba de o creştere de 20% a producţiei, până la 10.000 de tone.

„Am devenit din nou un producător de încredere în termeni de livrări şi calitate”, a subliniat directorul Cifog, Marie-Pierre Pe. „Provocare este să readucem pieptul de raţă şi foie gras-ul francez în meniurile restaurantelor, în special în perioada premergătoare a marelui eveniment care este Olimpiada, când întreaga lume va veni în Franţa. Vom şi în măsură să răspundem la această provocare”, a adăugat Marie-Pierre Pe. Potrivit acesteia, aproximativ 40% din foie gras-ul vândut în Franţa este consumat în restaurante.

Principalii competitori pentru foie gras-ul francez sunt Bulgaria şi România, ţări care au continuat să identifice focare de gripă aviară iarna aceasta.

Majoritatea raţelor din Franţa sunt crescute pentru a fi utilizate la producţia de foie gras, un produs care este fabricat din ficatul gâştelor şi raţelor, care sunt hrănite forţat pentru a li se mări ficatul.

În acest an este posibil ca preţurile la foie gras să mai scadă comparativ cu valorile record atinse anterior, însă va fi vorba doar de o scădere uşoară având în vedere că cererea rămâne una solidă, costurile sunt ridicate iar stocurile foarte mici, a subliniat Marie-Pierre Pe.

Cele mai recente știri

To Top