Actualitate

Forumul BRI: Xi avertizează împotriva decuplării de economia chineză

exporturi china
Foto: iStock

Preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat miercuri împotriva decuplării de China, în deschiderea forumului Iniţiativei ‘O centură, un drum’ (Belt and Road Initiative, BRI), criticând eforturile Occidentului de a-şi reduce dependenţa de economia chineză, transmite Reuters.

Xi a lăudat marele său plan lansat în urmă cu 10 ani pentru construirea de infrastructuri şi reţele energetice globale care să conecteze Asia cu Africa şi Europa pe rute terestre şi maritime, spunând că ‘planurile s-au transformat în proiecte reale’.

Reprezentanţi din peste 130 de ţări, în majoritate din Sudul Global, participă la forum, inclusiv câţiva şefi de stat, cel mai proeminent fiind preşedintele rus Vladimir Putin, ‘prietenul drag’ al lui Xi Jinping.

‘Suntem împotriva sancţiunilor unilaterale, coerciţiei economice, decuplării şi ruperii lanţurilor de aprovizionare’, le-a spus Xi celor peste 1.300 de delegaţi reuniţi într-o sală de conferinţe a Marii Săli a Poporului de la Beijing.

În timpul discursului inaugural al lui Xi, Putin şi alţi lideri străini au stat aşezaţi în rândul din faţă, împreună cu oficiali marcanţi din Biroul Politic chinez.

Xi Jinping a respins eforturile Occidentului de a reduce dependenţa de economia chineză, declarând că ‘vieţile noastre nu vor fi mai bune şi dezvoltarea noastră nu va fi mai rapidă dacă vedem dezvoltarea altora ca pe o ameninţare şi interdependenţa economică drept un risc’.

Reducerea dependenţei de lanţurile de aprovizionare cu China a devenit o prioritate de vârf în economiile occidentale în contextul în care ameninţările Beijingului faţă de Taiwan cresc riscurile politice în Asia. Perturbările lanţurilor de aprovizionare în anii de pandemie au făcut şi mai urgentă dorinţa de a-şi limita dependenţa faţă de China.

Deşi BRI a pornit iniţial pentru a conecta China de Europa Occidentală, figuri marcante ale UE au lipsit, singurul şef de guvern din UE prezent fiind prim-ministrul ungar Viktor Orban.

Scepticismul occidental faţă de marile planuri ale lui Xi provine din suspiciunile că ele vor extinde influenţa globală a Chinei, afirmă analişti. China a respins repetat criticile faţă de BRI, spunând că acestea reflectă prejudecăţi anti-chineze şi o dorinţă de a-i stopa ascensiunea, ignorându-i bunele intenţii reale.

Într-un discurs care i-a urmat celui al lui Xi, Putin a lăudat BRI şi a invitat investiţii globale în ruta arctică, despre care spus că ar putea aprofunda legăturile comerciale între Est şi Vest. Câţiva oficiali europeni au părăsit sala când preşedintele rus şi-a început discursul.

Xi este în curs de a transforma BRI în proiecte de anvergură mai mică şi mai verzi, trecând de la cele costisitoare precum baraje la cele de înaltă tehnologie, precum finanţe digitale şi platforme de comerţ electronic.

Obiectivul este de a da un impuls mai larg pentru o ordine mondială multipolară şi care să ofere Sudului Global mai multă putere de acţiune, în loc de una dominată de Washington şi aliaţii săi, spun analişti.

BRI a devenit de asemenea mai axată pe probleme precum schimbările climatice şi inteligenţa artificială, Xi încercând să o folosească pentru a exporta ideile chineze despre guvernanţă şi a construi consens în jurul normelor chineze şi al modelului său de dezvoltare, cred analişti.

Miercuri, Xi a subliniat aceste tendinţe, promiţând să ‘aprofundeze cooperarea în infrastructură verde, energie şi transport’ şi să ‘propună o iniţiativă globală pentru guvernanţa inteligenţei artificiale’.

Un reprezentant al mediului de afaceri european, care a dorit să-i fie păstrat anonimatul, a spus, pe marginea ceremoniei, că BRI ‘creează impact pentru unele din ţările implicate’. ‘Cred că există ceva adevăr în unele dintre discursuri despre îmbunătăţirea nivelului de trai şi a conectivităţii’, a adăugat el pentru Reuters.

Cele mai recente știri

To Top