Tehnologie

Fraudele cibernetice bazate pe romantism au reprezentat 2% din totalul incidentelor raportate în 2023

Foto: iStock

Fraudele bazate pe romantism şi pe aplicaţii de dating au ajuns la 2% din totalul escrocheriilor digitale raportate în 2023, relevă o analiză publicată miercuri de un furnizor de infrastructură pentru criptomonede.

Conform Binance, pierderile financiare colective înregistrate de victime au depăşit zeci de milioane de dolari, media fiind de aproape 14.000 de dolari/victimă.

Un raport întocmit de Norton arată faptul că, în 2022, aproape 70.000 de persoane declarau că au fost victime ale acestor escrocheriilor sentimentale, iar pierderea cumulată s-a situat la valoarea de 1,3 miliarde de dolari.

„Escrocheriile din cadrul dating-ului online, adesea denumite şi escrocherii romantice sau fraude romantice, îi implică pe infractorii care se maschează cu abilitate în potenţiali parteneri romantici, în timp ce exploatează emoţiile indivizilor vulnerabili. Cu toate acestea, în spatele acestor personaje este, de obicei, un escroc care foloseşte un profil fals. Aceşti escroci sunt experţi în manipulare şi construiesc treptat încrederea, totul cu scopul final de a extrage bani sau de a fura informaţii personale”, menţionează specialiştii Binance.

Din totalul escrocheriilor digitale, raportate în 2023, o pondere de 2% au fost reprezentate de fraudele bazate pe romantism şi aplicaţii de dating.

În acelaşi timp, cel mai recent raport privind criminalitatea din domeniul cripto-valutelor 2024 al Chainalysis evidenţiază faptul că ponderea din volumul total al tranzacţiilor cripto asociate cu activităţi ilicite a scăzut de la 0,42%, în 2022, la doar 0,34% în 2023.

Binance este liderul mondial în materie de ecosistem blockchain şi furnizor de infrastructură pentru criptomonede, cu o suită de produse financiare care include cea mai mare bursă de active digitale în funcţie de volum. Echipele specializate ale companiei, formate din peste 70 de membri, au procesat eficient peste 58.000 de cereri, în cursul anului trecut.

În plus, echipa Binance derulează sesiuni regulate de instruire pentru personalul de aplicare a legii şi oferă informaţii despre bazele blockchain-ului şi aspectele juridice ale cripto-valutelor. În 2023, echipa de instruire a agenţiilor de aplicare a legii de la Binance, sprijinită de echipa de investigaţii, a organizat 120 de sesiuni de instruire, atât online, cât şi offline.

Cele mai recente știri

To Top