Analize

Fuziunile și achizițiile în bioștiințe prind viteză alimentate de rezervele de capital din sector

Tranzacțiile mari au reapărut la nivel global în domeniul de bioștiințe, investițiile în fuziuni și achiziții (M&A) totalizând 191 miliarde de USD până la data de 10 decembrie 2023, comparativ cu 142 miliarde de USD în 2022. Deși volumul tranzacțiilor a scăzut, cu doar 118 tranzacții M&A finalizate, față de 126 în 2022, valoarea medie a tranzacțiilor a crescut semnificativ în 2023.

Potrivit celei de-a XII-a ediții a raportului anual EY M&A Firepower, care urmărește investițiile M&A în bioștiințe la nivel mondial, reapariția acestui tip de tranzacții  este stimulată de presiunea de a majora veniturile, de faptul că mai multe produse cheie își vor pierde protecția prin brevet în următorii cinci ani și de nevoia de a realiza tranzacțiile corecte acum, pentru a obține noi surse de creștere de venituri și valoare în viitor. Conform studiului, se înregistrează niveluri aproape record la indicatorul „putere de achiziție” (Firepower), definit drept capacitatea unei companii de a realiza tranzacții M&A având în vedere soliditatea bilanțului său contabil. 

Marii jucători din industria farma revin în forță

Studiul EY a constatat că unul dintre principalele motive pentru redresarea din 2023 a tranzacțiilor M&A din sectorul bioștiințelor este revenirea în forță a multinaționalelor din industria farmaceutică. Aceste companii au dominat tranzacțiile din industrie, peste două treimi (69%) din investițiile în M&A provenind de la marii jucători farma, comparativ cu doar 38% în 2022. 11 mari companii farma au încheiat fiecare cel puțin o tranzacție în valoare de minimum 1 miliard de USD. Merck a depășit pragul de 10 miliarde de USD cu achiziția în aprilie 2023 a Prometheus, o companie specializată în imunologie. De departe cea mai mare tranzacție a fost achiziția Seagen de către Pfizer, în valoare de 43 miliarde de USD, în martie 2023

Aceste investiții majore au făcut ca, în pofida diminuării numărului de tranzacții, valoarea medie a achizițiilor în sectorul biofarmaceutic să crească cu 77% în 2023 (2,18 miliarde de USD până la data de 10 decembrie 2023, comparativ cu 1,23 miliarde de USD în 2022). Se preconizează că marii jucători farma vor continua să încheie astfel de tranzacții de valoare mare în 2024, dând semnalul unei relansări în forță a activității de M&A.

Se va menține tendința în 2024?

Potrivit raportului, se preconizează că tendința de creștere a investițiilor în tranzacții M&A va continua și se va accelera în 2024 și ulterior din trei motive principale: industria biofarmaceutică încă înregistrează niveluri aproape record la indicatorul „putere de achiziție” (firepower), sectorul se confruntă cu dificultăți semnificative în ceea ce privește veniturile în următorii cinci ani și trebuie să își asigure o creștere neorganică, iar condițiile economice sunt de așa natură, încât prețul este dictat de cumpărători, ceea ce favorizează achiziția de companii.

Deși investițiile în tranzacții M&A au crescut, acest sector încă dispune de o capacitate tranzacțională în valoare de 1,37 trilioane de USD, un nivel mai mare decât în orice alt moment din istoria studiului EY, cu excepția anului 2022.

Obținerea de valoare prin M&A

Cu toate că există lichidități disponibile pentru investițiile în achiziții, marea provocare pentru companiile din sectorul bioștiințelor este să se asigure că fac tranzacțiile corecte, pentru a obține valoare în viitor. 

Incertitudinile cu care se confruntă investitorii din industria biofarmaceutică depășesc granițele volatilității generale a mediului operațional global, cuprinzând și riscurile de reglementare reprezentate de apariția unor noi legi, cum ar fi legea pentru reducerea inflației adoptată în SUA. Această inițiativă are potențialul de a limita capacitatea companiilor de a stabili prețurile medicamentelor în viitor, făcând mai dificilă evaluarea exactă a portofoliului și a activelor în curs de dezvoltare ale potențialelor ținte de achiziții. 

Pentru a obține valoare din achizițiile lor, companiile din industria bioștiințelor trebuie să pună accent pe oferirea unor rezultate mai bune pentru pacienți, care să includă și o experiență medicală ameliorată și mai personalizată. De asemenea, acestea trebuie să depună eforturi pentru a se asigura că dispun de procesele, disciplina și execuția potrivite pentru a obține valoare în urma tranzacțiilor.

Ținte M&A: oncologie și boli rare 

Potențialul uriaș de creștere al pieței de oncologie se reflectă în cheltuielile companiilor cu fuziuni și achiziții din ultimii cinci ani, oncologia dominând achizițiile din industrie atât ca valoare, cât și ca volum: în 2023, investițiile M&A în active oncologice au atins 65,2 miliarde de USD. Concurența intensă pentru aceste active a avut drept consecință plata de către companii a unor multiplicatori de preț mai mari decât pentru active vizate din alte arii terapeutice. În contextul în care multiplicatorii de preț pentru achizițiile în oncologie din ultimul deceniu au avut o valoare medie de 11,9 înmulțit cu veniturile totale ale companiei țintă, cumpărătorii trebuie să depună eforturi pentru a se asigura că extrag valoare din tranzacțiile lor în acest spațiu. 

Pe lângă oncologie, schimbările legislative fac ca și alte active să devină ținte de achiziție atractive. Având în vedere că este puțin probabil ca acte normative, precum legea pentru reducerea inflației din SUA să afecteze nivelul de preț al medicamentelor orfane (medicamente pentru afecțiuni rare), companiile specializate în boli rare au devenit obiective importante pentru tranzacții M&A, impunând multiplicatori de preț mari și conducând la apariția unora dintre cele mai mari tranzacții din ultimele 12 luni. 

Subin Baral, lider EY Global Deals – Bioștiințe, a declarat: „În 2023, am asistat la reapariția tranzacțiilor importante în rândul marilor jucători din industria farma. Confruntată cu iminența expirării brevetelor mai multor produse cheie în următorii cinci ani, industria biofarmaceutică conștientizează faptul că tranzacțiile M&A reprezintă o cale strategică pentru asigurarea creșterii. Provocarea pentru companiile din acest sector este să se asigure că fac tranzacțiile potrivite în prezent, pentru a obține valoare durabilă în viitor. Identificarea celor mai buni parteneri, a celor mai bune structuri de tranzacționare, a inovațiilor, a ariilor terapeutice și a abordărilor strategice este crucială, în contextul în care traversăm o perioadă de transformare a mediului de afaceri și de reglementare la nivel mondial. 

Cu toate acestea, companiile din domeniul bioștiințelor trebuie să înțeleagă că realizarea tranzacțiilor potrivite este mai degrabă un proces, decât o operațiune unică. Acestea vor avea nevoie de oamenii, procedurile și guvernanța potrivite, astfel încât fiecare parteneriat să funcționeze în condiții unice, specifice acestuia. Chiar și în condițiile unui mediu operațional instabil, care preconizăm că va persista în 2024, companiile din domeniul bioștiințelor care pot conștientiza și satisface aceste imperative tranzacționale vor fi bine poziționate pentru a obține valoare pe termen lung”.

Obținerea de valoare din tranzacții în contextul transformărilor din sectorul bioștiințelor

Cu toate că nu există un răspuns universal valabil la întrebarea „Care tranzacție va oferi cel mai bun randament?”, raportul EY M&A Firepower punctează cinci strategii care oferă o șansă mai bună pentru a obține valoare în viitor și pentru ca strategiile M&A să sprijine construirea acelei valori:

 

  1. Elaborarea unor modele de afaceri mai bine orientate
  2. Identificarea ariilor terapeutice unde se poate adăuga valoare
  3. Atenție la apariția unor noi oportunități inovatoare
  4. Identificarea unui echilibru corect între achiziții și parteneriate
  5. Elaborarea strategiilor de execuție corecte pentru a obține valoare din tranzacțiile M&A.
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top