Actualitate

Gabriel Resources îşi evaluează opţiunile, inclusiv contestarea deciziei în dosarul Roşia Montană

Foto: Flickr/Cristian Bortes

Gabriel Resources analizează cu consilierii săi juridici decizia Tribunalului Arbitral pentru a evalua opţiunile sale, inclusiv contestarea deciziei printr-o procedură de anulare prevăzută de Convenţia ICSID, se arată într-un comunicat al companiei.

România a primit vineri, 8 martie 2024, Hotărârea Acţiunii arbitrale internaţionale iniţiată de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31. Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primeşte câştig de cauză la acuzaţiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Mai mult, reclamanţii sunt obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj, a anunţat Ministerul Finanţelor, vineri noapte, printr-un comunicat.

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de „proiectul minier aurifer de la Roşia Montană”, se ridica la aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit unui răspuns transmis recent de Guvern, la solicitarea AGERPRES, în baza datelor furnizate de Ministerul Finanţelor.

„Compania îşi exprimă puternicul dezacord faţă de decizia majorităţii, care este complet neconformă cu orice evaluare obiectivă a probelor care au fot prezentate în acest caz, aşa cum este demonstrat de opinie divergentă imperativă a unuia din arbitri”, precizează Gabriel Resources.

Preşedintele Gabriel Resources, Anna El-Erian, a declarat: „Considerăm că decizia majorităţii este profund eronată. Aşa cum a admis arbitrul care a avut o opinie divergentă, ingerinţa politică susţinută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel a obstrucţionat dezvoltarea unui proiect minier de vârf, deţinut în parteneriat cu statul. Vom avea nevoie de timp pentru a evalua opţiunile noastre, dar ne grăbim să ne exprimăm sincera noastră apreciere faţă de acţionarii noştri pentru răbdarea şi sprijinul lor neclintit pe durata acestui proces prelungit. Vrem de asemenea să ne exprimăm gratitudinea faţă de conducerea şi angajaţii noştri care au muncit din greu, în România şi peste hotare, care şi-au devotat o parte semnificativă din carierele lor pentru dezvoltarea proiectului, în linie cu convingerea sinceră că este în interesul superior al ţării”.

La rândul său, Dragoş Tănase, directorul general al Gabriel Resources, a afirmat: „Acţionarii Gabriel au investit sute de milioane de dolari pentru a realiza un proiect minier transformaţional, care ar fi adus beneficii sociale şi financiare extrem de importante poporului român, nu doar la Roşia Montană, ci întreaga Românie. Regretăm că România, economia sa şi cetăţenii săi au ratat oportunitatea de a beneficia de acest proiect minier. Vom studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a evalua următorii noştri paşi”.

Cele mai recente știri

To Top