Tehnologie

Gartner: 79% dintre strategii corporativi consideră inteligenta artificială și analiticele ca fiind esențiale pentru succesul companiilor în următorii doi ani

inteligenta artificiala ai
Foto: iStock

Persoanele responsabile de strategie consideră că un număr mai mare de activități de planificare strategică și execuție ar putea fi automatizate

Șaptezeci și nouă la sută dintre persoanele responsabile de strategie din interiorul corporațiilor susțin că tehnologii precum analiticele, inteligența artificială (IA) și automatizarea vor fi esențiale pentru succesul organizațiilor lor în următorii doi ani, potrivit unui sondaj realizat de Gartner.

Strategii au spus că, în medie, 50% din activitățile de planificare și execuție strategică ar putea fi parțial sau complet automatizate, în timp ce în prezent procentul acestora este de doar 15%.

Sondajul a fost realizat în perioada octombrie 2022 – aprilie 2023 în rândul a 200 de lideri de strategie corporativă din organizații din America de Nord, Europa de Vest, Asia/Pacific și Australia/Noua Zeelandă, activând în diferite industrii, cu venituri și dimensiuni diverse.

„Utilizarea analiticelor și a inteligenței artificiale pentru adoptarea de decizii strategice mai eficiente și mai bine documentate este una dintre cele mai mari provocări și oportunități cu care se confruntă strategii corporativi în acest an”, a declarat David Akers, Director, Research la Gartner. „De ani de zile, strategii le-au spus afacerilor lor: Dacă doriți să rămâneți competitivi și eficient, trebuie să faceți transformarea digitală. Acum, ei par gata să pună în practică aceste sfaturi pentru propriile fluxuri de lucru”, a adăugat David Akers.

În timp ce majoritatea strategilor corporativi au spus că folosesc analitici descriptive și de diagnosticare, mai puțin de jumătate au declarat că folosesc instrumente mai avansate, cum ar fi analitici predictive, prescriptive sau grafice (vezi Figura 1). În mod similar, doar 20% dintre strategi au raportat că folosesc instrumente legate de IA, cum ar fi învățarea automată (machine learning) sau procesarea limbajului natural (natural language processing), pentru funcțiunile lor. Cu toate acestea, un procent mare de lideri de strategie au spus că fie testează în proiecte pilot aceste instrumente, fie explorează opțiunile de utilizare. De exemplu, 51% au spus că investighează învățarea automată și 45% au spus același lucru despre analiticile predictive.

Construiți o strategie bazată pe cazuri de utilizare

Unul dintre cele mai mari obstacole în calea implementării este stabilirea unui caz de utilizare bine definit pentru noile tehnologii. 52% dintre strategi raportează că aceasta este una dintre cele mai importante trei provocări, fiind cel mai des selectat răspuns.

„Există mai multe motive pentru aceasta”, a spus Akers. „Strategii se confruntă cu o piață de furnizori necunoscută, au prea multe opțiuni din care să aleagă și au puține situații precedente pe care să se bazeze”, a completat Akers.

O mare parte din tehnologia avansată pe care strategii au spus că intenționează să o implementeze este deja folosită cu succes în alte părți. Pentru a construi o analiză de business solidă, Gartner recomandă mai întâi să mapați funcționalitățile existente la nevoile specifice, apoi trebuie să luați în considerare cum să prioritizați diferitele cazuri de utilizare pe care tehnologia avansată le-ar putea oferi punând întrebări despre scopul, impactul și cât de adecvate sunt noile instrumente.

Clienții Gartner pot citi mai multe în raportul „Strategists Say New Technologies Are Critical to Function’s Success”.

Alte tendințe de leadership vor fi prezentate în cadrul Gartner IT Symposium/Xpo, cea mai importantă conferință la nivel mondial pentru CIO și alți directori IT. Analiștii și participanții Gartner vor explora tehnologia, perspectivele și tendințele care modelează viitorul IT și al afacerilor, inclusiv accelerarea transformării afacerii, securitatea cibernetică, AI, experiența clienților, analiza datelor, conducerea executivă și multe altele. Urmăriți pe Twitter știrile și actualizările de la conferințe folosind #GartnerSYM.

Datele și locațiile viitoare pentru Gartner IT Symposium/Xpo sunt:

11-13 septembrie | Gold Coast, Australia

16-19 octombrie | Orlando, FL

6-9 noiembrie | Barcelona, ​​Spania

13-15 noiembrie | Tokyo, Japonia

28-30 noiembrie | Kochi, India

Despre Gartner for Information Technology Executives

Gartner for Information Technology Executives oferă o perspectivă acționabilă și obiectivă pentru CIO și liderii IT, pentru a-i ajuta să-și conducă organizațiile prin transformarea digitală și să conducă creșterea afacerii. Informații suplimentare sunt disponibile la www.gartner.com/en/information-technology.

Urmăriți știrile și actualizările de la Gartner for IT Executives pe Twitter și LinkedIn folosind #GartnerIT. Vizitați IT Newsroom pentru mai multe informații și analize.

Despre Gartner

Gartner, Inc. (NYSE: IT) oferă o perspectivă obiectivă și utilă pentru directori și echipele lor. Îndrumările și instrumentele noastre de specialitate permit luarea unor decizii mai rapide și mai inteligente și o performanță mai bună în ceea ce privește prioritățile esențiale ale unei organizații. Pentru a afla mai multe, vizitați: gartner.com

Cele mai recente știri

To Top