Actualitate

Georgian Airways a reluat sâmbătă zborurile directe către Rusia, spre nemulţumirea Ucrainei şi UE

georgian airways
Foto: iStock

Operatorul aerian Georgian Airways reia începând de sâmbătă zborurile directe către Rusia, a anunţat autoritatea aviaţiei civile a Georgiei, atragând critici din partea Ucrainei şi a Uniunii Europene, transmite Reuters.

Măsura vine după ce Moscova a ridicat săptămâna trecută interdicţia de zbor, într-o încălzire semnificativă a legăturilor cu Georgia, cu care nu a avut relaţii diplomatice oficiale de când Rusia şi-a învins vecinul din sud într-un scurt război în 2008.

Lumea izolează Rusia pentru a o forţa să oprească războiul, dar Georgia salută companiile aeriene ruse şi îşi trimite propriile sale avioane la Moscova. Asta în timp ce 20% din teritoriul georgian rămâne ocupat de Rusia cu impunitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, pe Twitter.

El a mai scris că ”Kremlinul va fi cu siguranţă încântat de un astfel de rezultat”.

În ultimele luni, Georgia a încercat să echilibreze apropierea de vecinul său gigant şi aspiraţiile sale de a adera la UE.

Ţara a fost zguduită de proteste în martie, după ce parlamentarii au decis să adopte un proiect de lege în stil rusesc, prin care organizaţiile neguvernamentale care primesc peste 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca ”agenţi de influenţă străină”.

Bruxelles-ul a spus că planul este incompatibil cu aderarea la UE, iar proiectul de lege a fost ulterior retras.

UE şi-a exprimat regretul că Georgia îşi reia zborurile către Rusia într-un moment în care blocul şi-a închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti, ca răspuns la invazia Moscovei asupra Ucrainei.

”Această ultimă decizie a autorităţilor Georgiei ridică îngrijorări în ceea ce priveşte calea Georgiei către UE”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Peter Stano.

Cele mai recente știri

To Top