Bănci

German Gref: Sberbank ar putea fi un candidat atractiv pentru privatizare

Foto: iStock

berbank ar putea fi un candidat atractiv pentru privatizare, a afirmat directorul general al celui mai mare grup bancar rus, German Gref, în condiţiile în care Guvernul de la Moscova caută să stimuleze profitabilitatea şi să scadă costurile la companiile de stat, transmite Reuters.

Săptămâna aceasta, ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, a anunţat că statul şi-ar putea reduce participaţiile deţinute la unele companii mari, în timp ce menţine o participaţie majoritară şi are o listă de aproximativ 30 de firme pentru o posibilă privatizare.

„Ministerul a făcut Guvernului aceste propuneri privind companiile mari în care participaţia statului depăşeşte 50% şi a propus reducerea participaţiei, fără a pierde majoritatea”, a declarat Siluanov, într-un interviu acordat postului Russia 24.

„Am putea obţine astfel zeci, sute de miliarde de ruble. Există aproximativ 30 de companii mari unde este posibil să luăm în considerare reducerea participaţiei statului şi înlocuirea cu investitori privaţi. Lista este la Guvern şi încă este analizată”, a adăugat ministrul rus de Finanţe.

Deocamdată nu se ştie ce firme sunt pe listă.

Guvernul de la Moscova deţine 50% plus o acţiune la Sberbank.

Întrebat despre planul de privatizare la postul Russia 24, Gref nu a dat publicităţii numele niciunei companii.

„În general, cred că marea majoritate a companiilor de stat ar putea fi privatizate, inclusiv Sberbank. Avem active atractive, oamenii se vor bucura să cumpere acţiuni”, a susţinut Gref.

Acesta a adăugat: „Dacă statul, la un moment dat, decide să privatizeze 25% din Sberbank – şi pentru controlul statului este suficientă o participaţie de 25% plus o acţiune – va spori atractivitatea pentru investiţii pe piaţa rusă şi va fi stimulată întreaga piaţă financiară”.

În contextul sancţiunilor occidentale, Moscova caută metode de a spori investiţiile private interne, de a creşte eficienţa economică şi, în cele din urmă, de a majora veniturile la buget pentru a finanţa cheltuielile ridicate ale războiului din Ucraina.

Gref a dat asigurări că profiturile Sberbank vor continua să crească în 2024 şi 2025. Banca Centrală a Rusiei şi alţi creditori importanţi se aşteaptă la o încetinire generală a profiturilor în sectorul bancar.

Cele mai recente știri

To Top