Energie

ICCJ a închis procesul privind Casa Verde Fotovoltaice. Programul va fi reluat în zilele următoare

panouri fotovoltaice
Foto: iStock

Ministerul Mediului a anunţat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a închis procesul Casa Verde Fotovoltaice şi a precizat că programul va fi reluat în zilele următoare

Reprezentanţii Ministerului Mediului au anunţat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a închis procesul Casa Verde Fotovoltaice, iar acest program poate fi reluat în zilele următoare.

“Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, în şedinţa din 13 decembrie, să ia act de renunţarea la judecată a societăţii Dhelectric System SRL. Astfel, programul Casa Verde Fotovoltaice poate fi relua”, au precizat reprezentanţii Ministerului Mediului.

Ei au reamintit că programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat printr-o decizie a instanţei, în luna septembrie, ca urmare a demersului juridic al acestei societăţi, care a contestat respingerea sa în prima sesiune de validare a instalatorilor.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a organizat în luna noiembrie, la sediul ministerului, o întâlnire de mediere între părţi, în cadrul căreia societatea şi-a asumat să renunţe la proces, în cazul în care se va organiza o nouă sesiune de validare a instalatorilor.

Ulterior, odată cu deschiderea unei noi sesiuni, societatea în cauză a transmis către ÎCCJ şi respectiv Curtea de Apel Oradea cererile de renunţare la procesul intentat AFM.

”Le mulţumesc magistraţilor că au înţeles să trateze cu celeritate cauza şi au adus celor 90.000 de beneficiari, chiar înainte de Crăciun, o veste bună şi foarte aşteptată. După cum ştiţi, pentru a debloca programul, am decis să nu aşteptăm soluţia instanţei, care ar fi putut menţine blocajul până la jumătatea anului viitor, sau chiar mai mult. În schimb, am lansat o nouă sesiune de validare a instalatorilor, care a permis atât firmei care a deschis procesul, cât şi altor potenţiali instalatori, să se înscrie din nou în program. Această decizie a dus la deblocare”, a declarat Mircea Fechet.

El a adăugat că îşi doreşte ca până la sfârşitul anului să vadă primele panouri instalate.

“AFM se află în ultimele faze de evaluare a celor 93 de noi instalatori care au depus dosarele. Îmi doresc să văd primele panouri instalate până la sfârşitul anului. Astfel, prin instalarea celor 90.000 de sisteme din ediţia curentă, plus cel puţin încă pe atât din ediţia de anul viitor, 2024 are toate şansele să devină anul unei adevărate revoluţii a energiei verzi pentru casele românilor”, a mai afirmat ministrul Mediului.

Cele mai recente știri

To Top