Energie

IEA a revizuit în creştere estimările privind cererea de petrol

petrol titei
Foto: iStock

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) şi-a îmbunătăţit din nou estimările privind creşterea cererii de petrol în 2024, deşi proiecţiile sale rămân mai scăzute decât aşteptările OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol), şi a apreciat că piaţa este bine aprovizionată în urma creşterii producţiei ţărilor din afara OPEC, transmite Reuters.

Organizaţia cu sediul la Paris se aşteaptă ca în 2024 consumul mondial de petrol să urce cu 1,24 milioane de barili pe zi (bpd), în timp ce OPEC se aşteaptă la un avans cu 2,25 milioane de barili pe zi. Este a treia revizuire în creştere a IEA din tot atâtea luni şi vine pe fondul îmbunătăţirii perspectivelor economice, al reducerii preţului ţiţeiului în trimestrul patru şi al extinderii sectorului petrochimiei în China.

De asemenea, Agenţia Internaţională a Energiei previzionează că cererea de petrol va atinge nivelul de vârf până în 2030, lumea trecând la combustibili ecologici, o opinie care nu este împărtăşită de OPEC.

Deşi conflictul din Orientul Mijlociu provoacă temeri privind aprovizionarea, IEA estimează că – excluzând perturbări semnificative ale livrărilor – piaţa va fi bine aprovizionată în 2024, putând exista chiar un surplus dacă grupul OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) nu respectă planul de reducere a producţiei stabilit în trimestrul doi.

Joi, cotaţia barilului de ţiţei Brent se tranzacţiona la aproximativ 78 dolari, după un declin de aproximativ 10% în 2023, când a încheiat anul la 77,04 dolari.

De asemenea, IEA se aşteaptă ca aprovizionarea cu petrol pe plan global să urce cu 1,5 milioane de barili pe zi, la nivelul ridicat de 103,5 milioane bpd în 2024, în urma majorării producţiei în Statele Unite, Brazilia, Guyana şi Canada.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Cele mai recente știri

To Top