Tehnologie

India aprobă investiţii de 15 miliarde de dolari pentru producerea cipurilor

Foto: iStock

Guvernul Indiei a aprobat investiţii de 15,2 miliarde de dolari în fabrici unde produc semiconductori, inclusiv o propunere a Tata Group de a construi prima mare facilitate a ţării de producere a cipurilor, transmite Bloomberg.

Cabinetul premierului Narendra Modi a aprobat planul Tata de a construi o unitate în care pot fi fabricate lunar aproximativ 50.000 de plachete semiconductoare, printre alte proiecte, le-a spus joi jurnaliştilor ministrul Tehnologiei, Ashwini Vaishnaw. Acesta a adăugat: „Vom începe construcţia uzinei în 100 de zile”. De asemenea, autorităţile au aprobat propunerea separată a Tata pentru o fabrică de asamblare a cipurilor, de trei miliarde de dolari.

Ca alte ţări al căror număr creşte pe plan global, India vrea să susţină construirea pe plan intern de fabrici unde se produc semiconductori, asigurând aprovizionarea cu componente necesare viitoarelor tehnologii, de la AI la conducerea autonomă.

India speră să atragă giganţi din domeniul cipurilor în acelaşi mod în care a încurajat Apple Inc şi partenerii săi să facă şi să vândă iPhone-uri în ţară, în vederea sprijinirii sectorului său industrial gigant.

De asemenea, autorităţile vor să suporte jumătate din costurile proiectelor aprobate, în creştere de la plafonul iniţial de 10 miliarde de dolari. Subvenţiile au determinat producătorul american de cipuri de memorie Micron Technology Inc să investească 2,75 miliarde de dolari într-o uzină în Gujarat.

Conglomeratul Tata ar urma să încheie un parteneriat cu firma Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp din Taiwan pentru proiect, deşi discută şi cu United Microelectronics Corp. Noua facilitate ar urma să producă cipuri de ultimă generaţie, folosite la produsele electronice de consum, automobile, sisteme de apărare şi aeronave.

Cele mai recente știri

To Top