Energie

Kadri Simson, comisarul european pentru Energie: România, un bun exemplu despre cum poți să diversifici și să păstrezi un portofoliu energetic bine echilibrat

Chiar dacă s-a mai echilibrat, situația din sectorul energetic european rămâne în continuare fragilă după șocul suferit în 2021, anul în care a început războiul din Ucraina. Kadri Simson, comisarul european pentru energie, a vorbit, în cadrul unui interviu pentru Antena 3 CNN, despre problemele cu care s-a confruntat Europa, dar și despre situația din acest moment. Mai mult, oficialul european a discutat și despre rolul României în soluționarea crizei energetice prin care a trecut Europa. 

„Chiar dacă iarna aceasta nu va fi la fel de grea precum iarna trecută, trebuie să rămânem vigilenți, pentru că am văzut în 2021 ce mai mare adâncire a crizei energetice din anii ’70 încoace”, spune Kadri Simson, care punctează faptul că a fost vorba despre o criză energetică artificial creată, deoarece Rusia a avut un impact puternic pe piețele energetice. Oficialul european pentru energie a ținut să precizeze cât de mult depindea Europa de gazul rusesc înainte de războiul din Ucraina: „Eram prea dependenți, periculos de dependenți de importurile din Rusia. 40% din gazele naturale care erau consumate în Europa proveneau din Rusia. Din momentul în care au început să manipuleze volumele, au lovit piața și au creat multe incertitudini.” În ceea ce privește deciziile care s-au luat la nivel european în urma acestei situații fără precedent, Kadri Simson a explicat că măsurile de urgență și-au dovedit eficiența, iar în momentul de față situația este sub control. „Am adoptat o listă lungă de măsuri de urgență și pot spune că, în luna decembrie a acestui an (2023, n.r.), depozitele subterane de gaz sunt pline, prețurile au scăzut și am reușit să limităm, pas cu pas, cantitatea de gaz rusesc de pe piața noastră”,  a declarat comisarul european. 

În cadrul interviului, comisarul european pentru energie a ținut să mulțumească României pentru rolul pe care țara noastră l-a avut în gestionarea crizei prin care a trecut sistemul de energie din Europa: „România a jucat un rol foarte important în ultimul an, când am avut cu adevărat nevoie să ne sprijinim vecinii”, a declarat Kadri Simson, precizând faptul că pentru Moldova ar fi fost aproape imposibil să treacă de iarna trecută fără un sprijin puternic din partea Uniunii Europene, „iar România a jucat un rol-cheie”. Iar aprecierile la adresa modului în care țara noastră a gestionat provocările din sectorul energetic nu se opresc aici. „Noi evaluăm planurile fiecărui stat membru și abordăm sectorul energetic dintr-un punct de vedere tehnologic neutru, așa că laud foarte mult faptul că România nu este atât de dependentă de Rusia cum sunt alte țări din regiune și este un exemplu minunat faptul că centrala nucleară românească nu a folosit combustibil rusesc”, a detaliat comisarul european, specificând faptul că țara noastră este un bun exemplu despre cum poți să diversifici și să păstrezi un portofoliu energetic bine echilibrat. 

Cele mai recente știri

To Top