Actualitate

Lituania solicită mai mulţi bani pentru Ucraina din bugetul UE

steagul ucrainei
Foto: iStock

Lituania solicită mai mulţi bani pentru Ucraina din bugetul UE şi suplimentarea fondurilor pentru mobilitatea militară a uniunii, a anunţat un demnitar lituanian, citat de Reuters.

Uniunea Europeană ar trebui să aloce mai mulţi bani pentru sprijinirea Ucrainei în bugetul său şi să suplimenteze fondurile pentru mobilitatea militară a UE, a declarat sâmbătă ministrul lituanian de finanţe Gintare Skaiste.

Ca parte a revizuirii bugetului UE pentru perioada 2021-2027, Comisia Europeană a propus în iunie 50 de miliarde de euro în granturi şi împrumuturi pentru Ucraina.

În acest an, UE va plăti Ucrainei 18 miliarde de euro sub formă de împrumuturi extrem de avantajoase. Dacă bugetul nu va fi suplimentat,, Ucraina va primi doar 12,5 miliarde de euro anual din 2024 până în 2027.

„Dacă împărţiţi suma propusă pentru următorii patru ani, suma va fi mai mică decât cea din acest an. Aşa că propunerea noastră este să avem acelaşi nivel ca în 2023. Dacă vom avea acelaşi nivel ca în 2023, suma totală va fi 72 de miliarde”, a declarat Skaiste pentru Reuters.

Gintare Skaiste a mai spus că revizuirea bugetului UE ar trebui să conţină bani pentru drumuri, porturi, poduri şi aeroporturi care permit forţelor armate să se deplaseze rapid deoarece cele 1,7 miliarde de euro alocate iniţial în acest scop sunt insuficiente.

Guvernele UE îşi propun să ajungă la un acord cu privire la bugetul revizuit pentru perioada 2021-2027 până la sfârşitul anului 2023. Discuţiile sunt dificile deoarece şi Comisia a cerut 15 miliarde de euro pentru a face faţă problemelor legate de migraţie şi alţi bani pentru a acoperi creşterea costurilor de împrumut pentru datoria comună a UE, pe măsură ce ratele dobânzilor cresc.

Cele mai recente știri

To Top