Timp liber

MAE, avertisment pentru românii care călătoresc în Bulgaria şi Grecia: Timpii de aşteptare la trecerea frontierelor vor fi de 30-40 de minute

Foto: iStock

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria sau în Republica Elenă, precum şi retur către România, că în această perioadă se preconizează înregistrarea unor timpi de aşteptare ridicaţi la punctele de trecere a frontierelor (PTF) rutiere bulgare şi elene. Astfel, MAE precizează că, în prima parte a zilei de sâmbătă, timpii medii de aşteptare pentru tranzitarea punctelor de trecere a frontierei dintre Republica Bulgaria şi Republica Elenă sunt între 30-40 de minute.

MAE continuă monitorizarea situaţiei din punctele de trecere a frontierei şi a timpilor medii de aşteptare prin reprezentanţii Ambasadei României la Sofia şi ai Consulatului General al României la Salonic, prezenţi în PTF Makaza-Nymphaia şi PTF Kulata-Promachonas, fiind, de asemenea, pregătiţi să ofere asistenţă consulară cetăţenilor români care întâmpină dificultăţi, în limitele competenţelor, potrivit comunicatului de presă al instituţiei.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să folosească toate punctele de frontieră către Republica Bulgaria sau către Republica Elenă şi să se asigure că deţin combustibil, apă, alimente sufiente pentru astfel de situaţii.

De asemenea, cetăţenilor români ce revin în România li se recomandă să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod, atunci când turiştii români revin în România şi aleg să intre în ţară prin PTF de la podul Giurgiu-Ruse. Astfel, se recomandă ca turiştii români care aleg să revină în ţară prin PTF Giurgiu-Ruse să pregătească, în prealabil, suma exactă pentru taxa de pod, şi anume 2 (doi) euro (monede cu valoare nominală de 1 euro sau 2 euro) sau 4 (patru) leva, în acest mod putând fi scurtaţi considerabil timpii de aşteptare la procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi sau bonuri fiscale.

În acest context, este importantă informarea corectă, achiziţionarea din timp a vinietelor electronice şi achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL, pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

 

Firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri, care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă, li se recomandă să întreprindă măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare şi stabilirii programului de lucru al conducătorilor auto, prin luarea în considerare a unor timpi de aşteptare considerabil măriţi la trecerea frontierelor.

Pentru intrarea în România se recomandă folosirea şi a celelorlalte puncte de trecere a frontierei situate la frontiera cu Republica Bulgaria, precum PTF Vidin – Calafat, PTF Kardam – Negru Vodă, PTF Oryahovo – Bechet (ferry), PTF Dobromir – Krushari (maximum 3,5 tone), PTF Kainardzha – Lipniţa (maximum 3,5 tone), PTF Nikopol – Turnu Măgurele (ferry) şi PTF Svishtov – Zimnicea (ferry), ultimele patru PTF cu program de funcţionare în intervalul orar 08:00 – 20:00.

În acest context, este subliniată importanţa informării corecte a cetăţenilor români, a achiziţionării din timp a vinietelor electronice şi a achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

  1. cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
  2. cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg;
  3. cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg;
  4. cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu;
  5. cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg;
  6. cu privire la condiţiile de călătorie în Republica Bulgaria, titlul Reglementări vamale, http://www.mae.ro/travel-conditions/3677 şi pe site-ul Agenţiei „Vămi” din Republica Bulgaria: www.customs.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.rowww.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Cele mai recente știri

To Top