Actualitate

Mai bine de jumătate români intenționează să instaleze sisteme fotovoltaice în următorii 2 ani

panouri fotovoltaice

Peste jumătate (52,2%) dintre români intenționează să instaleze sisteme fotovoltaice în următorii 2 ani, potrivit unui sondaj de opinie comandat de Atu Tech (a2t.ro), magazin online de produse de securitate și importator român de echipamente de securitate.

De asemenea, o proporție considerabilă de respondenți (24,11%) intenționează să-și instaleze sistemele fotovoltaice în următorii 3-5 ani, ceea ce arată o planificare și o viziune pe termen lung, relevante pentru dezvoltarea durabilă a pieței.

Circa 40% dintre respondenții interesați au în vedere un buget între 15.000 și 20.000 de lei pentru a finaliza un astfel de proiect, iar 42% optează pentru un sistem fotovoltaic hibrid care le permite să fie conectați la rețeaua națională de electricitate, dar și să se autosusțină energetic atunci când există breșe în rețea.

Reducerea costurilor energetice și independența energetică sunt principalele argumente care susțin intenția românilor de a monta un sistem fotovoltaic în spațiul rezidențial propriu.

Românii nu consideră că un astfel de proiect poate contribui la creșterea valorii proprietății.

„Principala motivație pentru instalarea de panouri fotovoltaice este dorința de reducere a facturilor de electricitate, argument menționat de 1 din 2 viitori proprietari de soluții de energie regenerabilă, iar independența energetică este importantă pentru un sfert dintre ei. Aceste două argumente apar cel mai des și în motivația clienților noștri.

Subvențiile guvernamentale oferite prin Programul Casa Verde reprezintă, însă, un argument decisiv pentru doar 16% dintre respondenți.

Pe de altă parte, sustenabilitatea mediului este un motiv pentru doar 6% dintre participanți, sugerând că, în piața locală, la acest moment, preocupările economice predomină față de cele ecologice”, spune Sorin Felea, director Atu Tech.

Opțiunea pentru soluții mai economice este sugerată și de deschiderea utilizatorilor în alegerea unui instalator independent pentru o ofertă financiară mai bună. Deși, în primă instanță, 61% din respondenți susțin că doresc o soluție la cheie, ce include echipamentele și serviciile de instalare, doar 35% și-ar menține alegerea chiar dacă ar avea o ofertă mai eficientă financiar de la un instalator independent.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top