Actualitate

Mărcile britanice preferate ale Regelui Charles au depășit FTSE 100 cu 62% în trei ani

Cu doar puțin înainte de încoronarea Regelui Charles, un nou studiu realizat de eToro sugerează că investitorii individuali ar putea învăța câte ceva din preferințele noului monarh în materie de branduri britanice.

Platforma socială de tranzacționare și investiții eToro a creat un coș de 10 mărci de patrimoniu britanice, cotate la bursă sau parte a unor companii mai mari listate la bursă, care au primit un mandat de a folosi stema regală din partea regelui Charles.

eToro Royal Index a depășit performanța FTSE 100 cu 24% în ultimii cinci ani și cu 62% în ultimii trei ani. Indicele a depășit, de asemenea, FTSE 100 cu 10% de la începutul anului până în prezent, deși, pe o perioada mai scurtă a ultimilor doi ani, tendința s-a inversat, cu acțiunile Watches of Switzerland, Hermes (care deține John Lobb, deținător al unui mandat regal) și Frasers, înregistrând o performanță mai slabă. 

Mandatul regal este acordat companiilor ca semn de recunoaștere pentru furnizarea de bunuri și servicii către Casa Regală, iar Regele Charles a acordat 181 de mandate regale până în prezent. Marea majoritate a acestora au fost acordate unor companii mici, locale și de familie, în timp ce mult mai puține au fost acordate unor mărci britanice de top care sunt deținute de companii listate la bursă.

eToro Royal Index cuprinde o combinație de mărci de lux cotate la bursă, cum ar fi Watches of Switzerland (Mappin & Webb), și conglomerate mai mari care au în portofoliu mărci de patrimoniu britanice, de exemplu Newell Brands (The Parker Pen Company). 

Cea mai bună performanță a indicelui pe parcursul a cinci ani a fost a firmei Hermes, cu o creștere a prețului acțiunilor de 281%. La celălalt capăt al spectrului, acțiunile Aston Martin și-au pierdut 95% din valoare în ultimii cinci ani.

Tabelul 1: Performanța eToro Royal Index față de FTSE 100 în ultimii ani

Index Performanța prețului acțiunilor de la începutul anului până în prezent Performanța prețului acțiunilor pe o perioadă de doi ani Performanța prețului acțiunilor pe o perioadă de trei ani Performanța prețului acțiunilor pe o perioadă de cinci ani
Royal Index 16% 4% 98% 32%
FTSE 100 6% 14% 36% 7%
Royal Index vs FTSE 100 +10% -10% +62% +24%

*Media ponderată simplă aplicată celor 10 acțiuni care compun indicele Royal Index

 

Comentând aceste date, Ben Laidler, Strategul pentru piețe globale la eToro, a declarat: „Performanța puternică a acțiunilor incluse în acest indice arată că patrimoniul și luxul se vând, indiferent de fluctuațiile economice. Indicele, care variază de la puști de vânătoare și ceasuri până la pantofi și impermeabile, a depășit destul de constant performanța FTSE 100, cu toate că a avut un singur an modest în care s-au pierdut unele câștiguri.

Mărcile incluse au toate o istorie unică și acest lucru le-a oferit o combinație atractivă de cerere stabilă și putere de stabilire a prețurilor.”

Tabelul 2: Performanța prețului acțiunilor unei selecții de mărci britanice (și a societăților-mamă) care dețin un mandat regal de la Regele Charles

Deținător de mandat regal Companii listate Performanța prețului acțiunilor pe o perioadă de 3 ani Performanța prețului acțiunilor pe o perioadă de 5 ani
Aston Martin (cars) Aston Martin Lagonda Global Holdings plc -48% -95%*
Burberry (fashion) Burberry Group plc 104% 50%
Royal Doulton (ceramică) Fiskars Oyj Abp 54% 1%
Gieves & Hawkes (croitor) Frasers Group PLC 250% 101%
Purdey (puști de vânătoare) Richemont GDR 190% 64%
John Lobb (pantofi) Hermes International SCA 199% 289%
Mappin & Webb (ceasuri) Watches of Switzerland Group PLC 259% 182%**
The Parker Pen Company (stilouri) Newell Brands Inc -5% -54%
Twinings (ceai) Associated British Foods plc 10% -20%
Shepherd Neame (berar) Shepherd Neame Ltd -20% -44%

*Din octombrie 2018 IPO. **De la IPO din mai 2019.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top