Actualitate

Ministerul Educaţiei: Proiectul privind stabilirea salariilor pentru funcţiile didactice de conducere, în consultare publică

Foto: iStock

Ministerul Educaţiei anunţă punerea în consultare publică a proiectului privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile didactice de conducere din învăţământul preuniversitar de stat.

”Ministerul Educaţiei supune consultării publice proiectul Hotărârii de Guvern pentru modificarea HG nr. 598/ 2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile didactice de conducere de director şi director adjunct din învăţământul preuniversitar de stat, precum şi pentru stabilirea categoriilor de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în care se normează funcţiile de conducere didactice auxiliare de contabil-şef şi secretar-şef, cu nivel de studii S/M şi nivelul salariilor de bază aferente acestora”, informează joi reprezentanţii ministerului.

Potrivit sursei citate, proiectul de hotărâre vizează aprobarea normelor metodologice privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile didactice de conducere de director şi director adjunct din învăţământul preuniversitar de stat, precum şi pentru stabilirea categoriilor de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în care se normează funcţiile de conducere didactice auxiliare de contabil-şef şi secretar-şef, cu nivel de studii S/M şi nivelul salariilor de bază aferente acestora, ca urmare a aplicării OUG nr. 128/2023.

Proiectul stabileşte salariile de bază pentru fiecare funcţie de conducere pe fiecare grad şi fiecare categorie de unitate de învăţământ.

Pentru salariile funcţiilor didactice de conducere s-a aplicat principiul conform căruia salariile de bază ale acestor funcţii să fie peste nivelul maxim al salariilor de bază de execuţie cu dirigenţie, în vederea eliminării inechităţilor existente în decembrie 2023, arată Ministerul Educaţiei.

”Prin actualul proiect de act normativ, pentru funcţiile de conducere de director în luna ianuarie 2024 este un salariu de bază minim de 10.590 lei şi un salariu de bază maxim de 11.242 lei, diferenţa între acestea fiind de 652 lei, iar în luna iunie 2024 este un salariu de bază minim de 11.260 lei şi un salariu de bază maxim de 11.812 lei, diferenţa între acestea fiind de 552 lei”, precizează sursa citată.

Creşterile se pot observa din noile salarii de bază pentru funcţiile de conducere de director. Creşterile salariale se înregistrează pentru toate funcţiile de conducere regăsite în proiect, transmite Ministerul Educaţiei.

”Menţionăm faptul că salariile de bază pentru funcţiile de conducere prevăzute în Anexele nr. 1 şi 2 la normele metodologice nu depăşesc salariul de bază maxim prevăzut în OUG nr. 128 /2023. Nivelul salariilor de bază pentru funcţiile de conducere prevăzute în Anexele nr. 1 şi 2 la normele metodologice s-a stabilit prin modificarea salariilor în funcţie de categoriile de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în care se normează funcţiile de conducere didactice auxiliare de contabil-şef şi secretar-şef, cu nivel de studii S, avându-se în vedere complexitatea şi diversitatea activităţilor personalului care ocupă aceste funcţii”, mai arată sursa citată.

Într-o postare pe Facebook, Ministerul Educaţiei susţine că prin proiectul de hotărâre de Guvern se repară inechităţile salariale în ceea ce priveşte funcţiile didactice de conducere din sistemul de învăţământ preuniversitar (director, director adjunct, contabil-şef, secretar-şef).

 

”Astfel, în acest an, pentru directori şi directori adjuncţi, faţă de salariul brut din decembrie 2023, creşterea brută medie totală va fi de peste 36%, din care creşterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%. Pentru eliminarea inechităţilor existente în decembrie 2023 referitoare la salariile funcţiilor didactice de conducere s-a aplicat principiul conform căruia salariile de bază ale acestor funcţii să fie peste nivelul maxim al salariilor de bază de execuţie cu dirigenţie”, explică ministerul.

Cele mai recente știri

To Top