Actualitate

Ministrul Economiei: A fost această discuţie că, în locurile unde afectezi pe cei cu venituri mici, cota de TVA trebuie să rămână cotă mică

Foto: gov.ro

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a precizat, miercuri seară, că nu s-au stabilit toate măsurile fiscale în cadrul coaliţiei, discutându-se în continuare cu mediul de afaceri şi sindicatele. Oprea afirmă, însă, că se ia în calcul ca TVA la produsele care chiar sunt necesare şi afectează populaţia cu venituri mici, cum ar fi medicamentele, să fie cât mai mic.

Ministrul Economiei a fost întrebat, miercuri seară, la Antena 3, despre măsurile fiscale pregătite de coaliţie şi a răspuns: ”Sunt măsuri care nu sunt decise astăzi la nivelul Guvernului, încă nu este luată o decizie finală asupra acestora pentru că, de fapt, continuă consultările cu mediul de afaceri, cu societatea civilă, în interiorul coaliţiei”.

Ştefan Radu Oprea a precizat că a participat, împreună cu prim-ministrul şi alţi miniştri din Cabinet, la discuţiile cu reprezentanţii constructorilor şi la cele cu mediul de afaceri.

”Mâine va fi o întâlnire cu investitori străini şi români. Deci este un dialog normal pentru că astfel de măsuri trebuie discutate cu mediul de afaceri”, a mai afirmat ministrul.

Întrebat ce impact va avea asupra mediului de afaceri modificarea TVA, ministrul a răspuns că încă sunt discuţii pe acest subiect şi că în unele domenii care ar putea afecta populaţia, cota TVA va fi cea mai mică.

”Noi am avut cotă unică în România şi s-a văzut că nu mai este cotă unică, că avem 4 tipuri de TVA şi diverse excepţii care au făcut să fie diferenţe foarte mari între diversele forme de impozitare ale diverselor activităţi din România (…) Sunt zone în care trebuie să consumi, cum sunt medicamentele, pe care trebuie să le consumi pentru că este vorba de sănătatea ta şi afectează în primul rând  pe cei cu venituri mici care vor avea mai puţini bani pentru alimente, ceea ce însemană că vor fi mai bolnavi şi vor avea nevoie de mai multe medicamente. Un cerc vicios. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple. A fost această discuţie că în locurile unde într-adevăr afectezi populaţia, pe cei cu venituri mici, cota de TVA trebuie să rămână cota mică a TVA-ului”, a declarat Oprea.

Ministrul nu a putut preciza dacă va fi 9 sau 5 la sută TVA în acest caz şi a precizat că Ministrul Finanţelor Publice ar trebui să explice.

”Au fost discuţii despre două cote de TVA, dar analizele din spate sunt la Ministerul Finanţelor publice”, a răspuns ministrul Economiei.

Întrebat dacă asta înseamnă o creştere de preţ, Oprea a răspuns că ar putea ”duce şi la acest lucru”.

”Dintr-un anumit punct de vedere duce şi la acest lucru. Atunci când au fost scăderi de TVA nu întotdeuna şi-au făcut efectul, cum a fost la alimente spre exemplu pentru că s-au dus spre profit”, a mai spus Radu Oprea.

Ministrul Economiei a mai adăugat că Ministerul Finaţelor Publice poate răspunde şi care este ţinta încasărilor, după ce vor fi luate toate măsurile privind acoperirea deficitului bugetar.

Cele mai recente știri

To Top