Energie

Moment istoric la BVB: Hidroelectrica s-a listat după succesul celui mai mare IPO din istoria bursei

Oferta publică inițială a Hidroelectrica s-a încheiat cu succes, cu o suprasubscriere de 4,7 ori mai mare decât oferta pe tranșa investitorilor de retail, completată de o cerere mare și din partea investitorilor instituționali. Prețul de închidere a ofertei a fost de 104 lei pe acțiune, la mijlocul intervalului de preț propus inițial, de minim 94 lei și maxim 112 lei. Pentru investitorii de retail care au depus oferte în primele cinci zile prețul de cumpărare este de 100,88 lei pe acțiune, după aplicarea discountului de 3%. Valoarea finală a ofertei s-a ridicat la 9,4 miliarde lei și este cea mai mare din istoria BVB.

Fondul Proprietatea, vânzătorul acțiunilor din ofertă, a decis, împreună cu intermediarii, majorarea tranșei dedicate investitorilor de retail la 20% din oferta totală, de la 15% cât era prevăzut inițial, pentru a acoperi cât mai mult din cererea foarte mare. Practic, Fondul Proprietatea a acceptat un preț mai mic pentru mai multe acțiuni pentru a satisface investitorii mici. Chiar și așa, rata de alocare a fost calculată la 0,320976, adică un investitor care a subscris pentru 100 de acțiuni va primi doar 32 titluri. Suma pe care au subscris-o investitorii mici s-a ridicat la 6,25 miliarde lei pentru 55,8 milioane acțiuni, dar vor primi doar 17,94 milioane titluri Hidroelectrica (simbol bursier H2O). Inestitorii instituționali vor primi 71,76 milioane acțiuni, după ce a fost utilizată și Opțiunea de Supra-Alocare, adică vânzarea integrală a pachetului deținut de Fondul Proprietatea. Opțiunea de supra-alocare înseamnă 11,7 milioane acțiuni, pe care Agentul de Stabilizare le va folosi pentru susținerea prețului titlurilor H2O dacă va fi nevoie. 

„Erste Group Bank AG (acţionând în mod direct sau prin Banca Comercială Română S.A.) în calitate de agent de stabilizare („Agentul de Stabilizare”) pe seama Citigroup Global Markets Europe AG („Managerul de Stabilizare”) poate (dar nu va avea nicio obligaţie în acest sens), în măsura permisă de lege, să supra-aloce Acţiuni Oferite sau să efectueze alte tranzacţii de stabilizare cu scopul de a menţine preţul de piaţă al Acţiunilor Oferite la un nivel mai ridicat decât cel care ar putea să prevaleze în condiţiile pieţei libere. Managerul de Stabilizare nu este obligat să încheie astfel de tranzacţii, iar asemenea tranzacţii pot avea loc pe Bursa de Valori Bucureşti şi pot fi realizate în orice moment după începerea tranzacţionării Acţiunilor Oferite pe Piaţa reglementată la vedere a Bursei de Valori Bucureşti şi se vor încheia la 30 de zile după”, se arată în anunțul Fondului Proprietatea. 

Practic, pachetul suplimentar de acțiuni a fost împrumutat și vândut de BCR și Citigroup, iar banii vor fi folosiți pentru a cumpăra acțiuni în cazul în care cotația va fi  mai mică decât prețul din ofertă într-o perioadă de 30 de zile de la listare, iar acțiunile achiziționate vor reveni Fondului Proprietatea. Dacă prețul titlurilor H2O va crește după listare, băncile nu vor achiziționa nimic, iar banii vor fi returnați Fondului Proprietatea, iar acesta va finaliza exit-ul din acționariatul Hidroelectrica. 

Evoluția cotației H2O

Titlurile Hidroelectrica vor intra în ringul bursier pe 12 iulie și vor fi introduse automat în componența indicelui BET al BVB, indicele care urmărește evoluția celor mai mari companii listate. Capitalizarea producătorului de energie regenerabilă, conform prețului final din IPO, va fi de 46,7 miliarde lei, aproape 10 miliarde euro. Pachetul de 19,94% din acțiunile companiei va fi liber la tranzacționare (free-float), dar cum marea majoritate a acțiunilor sunt deținute de fonduri de investiții, care nu vând imediat titlurile cumpărate, vom vedea un pachet de free float de aproximativ 4-5% din acțiuni. Adică titlurile deținute de investitorii de retail, interesați să obțină un profit rapid și o mică parte din acțiunile cumpărate de fonduri. 

Așteptările generale ale pieței referitoare la evoluția cotației H2O după listare sunt de creștere. De altfel, și dacă ne uităm la listările companiilor asemănătoare, vedem că, de regulă, imediat după intrarea în ringul bursier prețul crește. Este o mișcare normală în condițiile în care prețul este cel din ofertă, mai mic decât evaluarea, iar investitorii care nu au primit câte acțiuni doreau inițial se grăbesc să achiziționeze. Este suficient să ne uităm la intervalul de preț din IPO și prețul final pentru a vedea cât ar putea crește imediat cotația H2O. Mai exact, diferența de la 104 lei la 112 lei este de 7,6%, iar 112 lei este prețul la care au subscris investitorii de retail, prețul final fiid stabilit pe baza ofertelor investitorilor instituționali. Dat fiind interesul mare pentru titlurile H2O, vor fi cu siguranță doritori pe partea de cumpărare. 

Pe termen mediu, vom vedea dacă evaluările companiilor specializate angajate de managerul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, se vor adeveri. În raportul din decembrie 2022, valoarea deținerii la Hidroelectrica era de 11,26 miliarde lei, cu aproape 20% mai mare decât suma obținută prin IPO. Chiar și ultima evaluare, din mai 2023, era mai mare decât valoarea din IPO cu 15%. „Valoarea justă a acțiunilor” Hidroelectrica indica o valoare a pachetului Fondului Proprietatea de 10,86 miliarde lei. Adică un potențial de creștere a cotației de 10-15% în lunile de după listare. De altfel, specificul companiei, producția de energie electrică din surse hidro și eoliene, este atragător pentru investitori, care caută companii cu activitate sustenabilă pe termen lung. Anul acesta, bogat în precipitații, va fi prolific pentru producția de energie din surse Hidro, ceea ce înseamnă că își va păstra, cel mai probabil, nivelul de profit de anul trecut. Profit pe care compania s-a angajat să îl distribuie acționarilor în proporție de 90%, un alt avantaj în fața investitorilor. 

Cele mai recente știri

To Top