Actualitate

Naftogaz spune că Rusia trebuie să îi plătească cinci miliarde de dolari pentru activele expropriate în Crimeea

steag ucraina
Foto: iStock

Compania energetică de stat din Ucraina, Naftogaz, a anunţat joi că un tribunal de arbitraj de la Haga ar fi condamnat Moscova la plata unor despăgubiri în valoare de cinci miliarde de dolari, pentru activele Naftogaz pe care le-a expropriat în mod ilegal cu prilejul anexării Peninsulei Crimeea în 2014, informează AFP.

Directorul general de la Naftogaz, Oleksiy Chernyshov, a catalogat decizia tribunalului de arbitraj de la Haga drept „o victorie importantă pe frontul energetic” şi a adăugat că, în viitor, se aşteaptă şi la alte decizii în favoarea Ucrainei.

„În pofida tentativelor Rusiei de a obstrucţiona justiţia, tribunalul de arbitraj a ordonat Rusiei să despăgubească Naftogaz pentru pierderi în valoare de până la cinci miliarde de dolari”, a informat Naftogaz.

Contenciosul viza activele Naftogaz care ar fi fost expropriate de Rusia, cu prilejul anexării Peninsulei Crimeea în 2014, care ulterior a fost alipită Rusiei, în urma unui referendum care nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională. Considerând că a fost prejudiciată de anexare, grupul energetic ucrainean a sesizat în 2026 tribunalul de arbitraj, care a derulat audieri până în luna martie 2022, şi miercuri a dat verdictul, susţine Naftogaz.

Compania ucraineană a precizat că dacă Rusia refuză să plătească, în mod voluntar, despăgubirile ordonate de tribunalul de arbitraj, Naftogaz susţine că ar putea iniţia o procedură prin care să aibă dreptul de a pune în aplicare decizia pe teritoriul acelor state unde sunt amplasate active ale Federaţiei Ruse. Naftogaz, companie care deţinea în Crimeea inclusiv zăcământul offshore de gaze Chornomornaftogaz, nu a oferit detalii cu privire la activele ruseşti de peste hotare pe care le-ar putea viza.

Autorităţile de la Kiev şi companiile ucrainene s-au îndreptat din ce în ce mai des spre tribunalele de arbitraj, jurisdicţii de drept privat internaţional, pentru a-şi apăra drepturile în disputa cu Rusia.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top