Analize

Obligațiunile verzi, din ce în ce mai căutate pe piața locală

Obligațiunile verzi au luat un avânt puternic în ultimii ani, fiind propulsate de grija crescândă față de mediu și de reglementările Uniunii Europene, menite să ajute la implementarea Acordului de la Paris și a Pactului Verde European. Chiar mai mult acum, când este în vigoare și programul RePower EU și PNRR. Pe lângă emisiunile de bonduri verzi, au luat avânt și finanțările „green”, credite destinate finanțării proiectelor de mediu sau sustenabilitate. 

Bondurile verzi sunt o categorie separată de obligațiuni, fiind utilizate exclusiv în proiecte climatice și de mediu. Ele sunt destinate să susțină proiecte precum eficiența energetică, prevenirea poluării, agricultura durabilă, pescuitul și silvicultura, protecția ecosistemelor acvatice și terestre, transportul nepoluant, gestionarea durabilă a apei și promovarea tehnologiilor ecologice. Bondurile au stimulente fiscale pentru investitori, precum scutirea de impozite și credite fiscale. Comisia Europeană a elaborat un regulament exhaustiv de norme ce trebuie îndeplinite pentru a putea utiliza termenul de „obligațiune verde europeană”, care este doar o parte a agendei privind finanțarea durabilă. 

De altfel, cel mai mare emitent din lume de obligațiuni verzi este Comisia Europeană, odată cu programul de redresare a Europei după pandemie, NextGenerationEU, care prevede ca 30% din finanțare, adică până la 250 miliarde euro, să fie atrasă prin obligațiuni verzi. În octombrie 2021 a fost lansată prima emisiune de obligațiuni verzi pentru acest program, cu scadența la 15 ani și în valoare de 12 miliarde euro. Emisiunea a fost suprasubscrisă de peste 11 ori, cu un bilanț al fondurilor mobilizate de 135 miliarde euro, despre care oficialii de la Bruxelles au afirmat că vor fi folosite la „proiecte cum ar fi o platformă de cercetare pentru tranziția energetică în Belgia sau construcția de centrale eoliene pe uscat în Lituania”.

În România, pionierii unor emisiuni cu o valoarea semnificativă de astfel de obligațiuni sunt Raiffeisen Bank, BCR și NEPI Rockcastle. Și programul de guvernare al actualei coaliții prevede, pentru prima oară, obiectivul de crearea a „cadrului legislativ în vederea demarării primului program de Green Bonds INVEST (la energie), garanții de stat pentru obligațiunile emise de companiile sau autoritățile care investesc în programe privind tranziția către energia verde și reducerea emisiilor de carbon ale sectoarelor economice nonenergetice”. Deocamdată, însă, doar se lucrează la acesta și va prevede inclusiv posibilitatea ca Ministerul de Finanțe să lanseze emisiuni de obligațiuni verzi. Și Bursa de Valori Bucureşti a lansat tot în aprilie primul ghid de raportare potrivit standardelor de mediu, social şi de guvernanţă (ESG) pentru companiile listate. Ghidul este menit să ajute emitenții să se alinieze la cerinţele de raportare UE, conform cu Regulamentul privind publicarea de informaţii despre finanţarea durabilă (SFDR) şi cu Directiva de raportare a sustenabilităţii corporative (CSRD).

Obligațiuni bancare listate la BVB

Săptămâna trecută, Banca Comercială Română a lansat cu succes cea mai mare emisiune internațională de euroobligațiuni verzi a unei bănci din România, în valoare de 700 milioane de euro. Emisiunea a fost listată la BVB sub simbolul bursier BCR27E. BCR a emis 7.000 de euroobligațiuni verzi, având o valoare nominală unitară de 100.000 euro, cu scadență la 19 mai 2027, o rată anuală fixă a cuponului de 7,625% în primii trei ani și o dobândă variabilă plătibilă trimestrial începând cu luna mai 2026 conform EURIBOR la trei luni, +4,539%. Emisiunea de obligațiuni care a intrat la tranzacționare este prima emisă de BCR în acest an și a noua listată de bancă la BVB.

„Vreau să le mulțumesc investitorilor pentru încrederea pe care ne-o acordă, într-un mediu de piață provocator, precum și clienților noștri pentru tot ceea ce înseamnă astăzi BCR, a declarată Sergiu Manea, CEO BCR. „Este o recunoaștere a strategiei băncii, prin care încercăm să construim valoare, sustenabilitate și reziliență financiară alături de partenerii noștri, într-o economie cu un potențial mare de creștere”, a mai arătat șeful BCR. Și președintele BVB, Radu Hanga, a arătat că emisiunea reprezintă un nou pas către alinierea economiei la standardele europene. „Astăzi are loc o nouă premieră la Bursa de Valori București, prin listarea emisiunii de euroobligațiuni verzi a Băncii Comerciale Române, după emiterea în 2021 a primelor sale obligațiuni verzi pe piața de capital locală. Banca Comercială Română își depășește, astfel, recordul stabilit în urmă cu 2 ani, când a emis cea mai mare emisiune de obligațiuni la acea dată, cu valoare de 1 miliard de lei, repoziționându-se ca fiind emitentul cu cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative și verzi, deopotrivă”, a declarat Radu Hanga. 

BCR este unul dintre cei mai activi emitenți din sistemul bancar autohton, cu un total de opt emisiuni de obligațiuni listate la bursă, dintre care trei verzi. Raiffeisen Bank este un alt emitent important de emisiuni de obligațiuni, care a lansat în februarie o emisiune de obligaţiuni sustenabile în valoare de 369 milioane de lei, cu maturitatea de 5 ani şi o dobândă de 8,817% pe an. „Raiffeisen Bank este unul dintre cei mai activi emitenţi din sistemul financiar-bancar pe piaţa de capital locală, cu șapte emisiuni de obligaţiuni care se tranzacţionează astăzi la BVB şi care însumează o valoare totală de peste 3,7 miliarde de lei. Este a treia emisiune de obligaţiuni sustenabile a băncii listată la bursă, alături de alte trei emisiuni de obligaţiuni verzi”, spunea Adrian Tănase, CEO al BVB la momentul listării emisiunii. Raiffeisen Bank a listat primele obligaţiuni la BVB în 2013. În ultimii zece ani, banca a listat la bursă nouă emisiuni de obligaţiuni. În 2021, Raiffeisen Bank a marcat o premieră pe piaţa de capital prin listarea primei emisiuni de obligaţiuni verzi în valoare de peste 400 milioane de lei.

Cele mai recente știri

To Top