Actualitate

Oficiali est-europeni la Davos: Ucraina trebuie să adere la UE şi Rusia să piardă războiul

steagul ucrainei
Foto: iStock

Viitorul Ucrainei este în UE, dar acest lucru nu este suficient şi Rusia trebuie să piardă războiul, au concluzionat joi reprezentanţi ai unor ţări est-europene reuniţi la Forumul de la Davos, relatează agenţia EFE.

„Viitorul Ucrainei este în UE, dar aceasta este o călătorie lungă (…) Rusia trebuie să fie înfrântă militar. Nu este suficient să invităm Ucraina să adere” la UE, a comentat letonul Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, în cadrul sesiunii ‘Rusia: What Next?’ (‘Rusia: ce urmează?’).

Politicianul leton consideră că UE trebuie să preia din nou iniţiativa, întrucât, aşa cum s-a întâmplat cu Hitler înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, „împăciuirea” cu dictatorii „nu funcţionează”.

„Nu trebuie să repetăm aceleaşi erori”, a continuat Dombrovskis, care a susţinut că, dacă va avea succes în Ucraina, Rusia îşi propune să continue expansiunea imperialistă, întrucât nu recunoaşte frontierele internaţionale.

Ministrul român de externe Luminiţa Odobescu a afirmat că „nu încap iluzii” în ce priveşte Rusia, mai ales după ce mai multe drone ruseşti au căzut pe teritoriul României.

„Rusia trebuie să eşueze strategic în Ucraina (…), în caz contrar ar putea să nu se oprească la frontiera ucraineană”, a spus Odobescu.

Ea consideră că „cea mai mare surpriză” pentru Rusia a fost unitatea şi coordonarea arătate de comunitatea transatlantică, prin urmare a cerut Occidentului să rămână ferm în faţa revizionismului Kremlinului.

„Putere, unitate şi coordonare, aceasta este ceea ce respectă Rusia”, a mai spus Luminiţa Odobescu.

Omologul ei lituanian, Gabrielius Landsbergis, a avertizat în acest timp asupra mulţumirii de sine în care au căzut aliaţii occidentali ai Ucrainei după ce Kievul a rezistat în 2022 asaltului inamic.

„Avem multe bătălii în faţa noastră şi noi nu avem strategie”, observă ministrul lituanian, care se teme de riscurile îngheţării conflictului.

Deşi preşedintele rus Vladimir Putin s-a văzut surprins în primele luni ale conflictului, acum el „s-a adaptat” şi mizează pe disensiunile, oboseala şi lentoarea proceselor democratice în Occident, mai remarcă Landsbergis.

„Sincer, cred că (Putin) are o ocazie”, a mărturisit ministrul lituanian, care consideră că cel mai bun exemplu în acest sens este că în mai mult de o jumătate de an UE nu a putut aproba pachetul de asistenţă militară pentru Ucraina.

De partea sa, noul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski consideră că „Putin a trecut deja de punctul fără întoarcere” şi că este un „criminal de război”.

Sikorski anticipează că, la fel ca în alte războaie coloniale, actualul război se va prelungi aproximativ un deceniu, dar speră că până atunci Rusia va aprecia că războiul a fost o greşeală şi că este prea costisitoare continuarea lui.

Acelaşi ministru mai crede că, în cazul unei victorii ruse în Ucraina, China va încerca să o reproducă în Taiwan, întrucât Beijingul şi Moscova au aceeaşi ideologie şi recurg la aceleaşi metode pentru a recupera controlul asupra „provinciilor renegate”.

Cele mai recente știri

To Top