Tehnologie

Parteneriatele Microsoft şi Amazon în inteligenţa artificială sunt analizate de autorităţile de reglementare britanice

inteligenta artificiala ai
Foto: iStock

Autorităţile britanice de reglementare antitrust solicită opinii cu privire la parteneriatele dintre Microsoft şi Amazon cu producători mai mici de modele de inteligenţă artificială generativă, transmite CNBC.

Autoritatea pentru Concurenţă şi Pieţe din Regatul Unit a declarat miercuri că oferă invitaţii terţilor interesaţi să îşi exprime opiniile cu privire la parteneriatele majore de AI dintre Microsoft şi firma franceză de AI Mistral şi Amazon cu startupul american Anthropic, precum şi angajarea de către Microsoft a unor foşti angajaţi ai Inflection AI.

CMA, care solicită părerile părţilor interesate până pe 9 mai, încearcă să investigheze dacă aranjamentele dintre aceste companii se califică drept fuziuni.

Invitaţia de a comenta este prima parte a unui proces de colectare a informaţiilor, care vine înaintea lansării unei evaluări oficiale de faza 1 de către autorităţile de reglementare britanice.

O invitaţie de a comenta nu începe evaluare oficială a fazei 1, a remarcat CMA.

Microsoft a făcut recent o investiţie de 15 milioane de euro) în Mistral, o firmă înfiinţată de foşti angajaţi ai Meta şi laboratorul Google DeepMind AI.

În cadrul acordului, Mistral, care a fost evaluată ultima dată de investitori la 2 miliarde de euro, va pune la dispoziţie modelele de limbaj mari – tehnologia din spatele produselor AI generative – disponibile pe platforma Microsoft Azure cloud computing, devenind a doua companie care găzduieşte LLM pe Azure după OpenAI.

Între timp, Amazon a investit 4 miliarde de dolari în firma americană de inteligenţă artificială Anthropic, care se află în spatele modelului de limbaj mare Claude şi al chatbot-ului.

Amazon a spus că va menţine o participaţie minoritară în Anthropic şi nu va deţine un loc în consiliu.

Microsoft a contestat ideea că acordul său cu Mistral şi angajările sale de la Inflection constituie fuziuni.

Într-o declaraţie, un purtător de cuvânt al Microsoft a spus: ”Rămânem încrezători că practicile comerciale obişnuite, cum ar fi angajarea de talente sau realizarea unei investiţii fracţionale într-un start-up AI promovează concurenţa şi nu sunt acelaşi lucru cu o fuziune”.

”Vom furniza Autorităţii pentru Concurenţă şi Pieţe din Regatul Unit informaţiile de care are nevoie pentru a-şi finaliza rapid anchetele”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Un purtător de cuvânt al Amazon a spus că este ”fără precedent” ca CMA să revizuiască o colaborare de genul pe care compania a convenit-o cu Anthropic.

”Spre deosebire de parteneriatele dintre alte startupuri de inteligenţă artificială şi mari companii de tehnologie, colaborarea noastră cu Anthropic include o investiţie limitată, nu acordă Amazon un director în consiliu sau un rol de observator şi Anthropic va continua să îşi execute modelele pe mai mulţi furnizori de cloud”, a spus purtătorul de cuvânt al Amazon. .

”Prin investiţia în Anthropic, care tocmai şi-a lansat cele mai bune modele Claude 3 din industrie, contribuim să facem segmentul AI generativ mai competitiv decât a fost în ultimii doi ani. Şi clienţii sunt foarte încântaţi de oportunităţile pe care le oferă această colaborare. Suntem încrezători că faptele vorbesc de la sine şi sperăm că CMA este de acord să rezolve acest lucru rapid.”

Cele mai recente știri

To Top