Energie

Performanța companiilor de stat din energie, o veste de miliarde de euro pentru guvernanți

Foto: iStock

Prima jumătate a anului vine cu cifre cu adevărat impresionante pentru companiile de stat din domeniul energiei. Rezultatele financiare publicate după primele șase luni ale lui 2023 arată cifre record în materie de profit, ceea ce, la un moment dat, atunci când se vor încasa dividendele, va reprezenta o adevărată mană cerească pentru acoperirea deficitului bugetar. Deja a devenit o obișnuință: companiile de energie reprezintă „vaca de muls” a statului, care poate fi folosită cu succes în vremuri în care este „foame mare de bani”. 

În capul listei celor mai profitabile companii de stat din energie este, desigur, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țara noastră. Hidroelectrica a obţinut un profit net de 3,95 miliarde de lei în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 46% faţă de perioada similară a anului trecut, a anunțat compania în primul său raport financiar transmis la Bursă de când s-a listat. Trebuie remarcat faptul că producătorul de energie verde raportase un profit de 4,4 miliarde de lei pentru întreg anul 2022, iar pentru acest a reușit să obțină aproape 4 miliarde în doar șase luni. „Avem un an foarte bun din perspectiva disponibilităţii resurselor de apă, fapt ce ne-a permis să producem 10,915 TWh, ceea ce înseamnă că am livrat în sistemul energetic naţional cu 45% mai multă electricitate comparativ cu prima jumătate a anului 2022. De asemenea, în rezultatele financiare ale companiei se reflectă creşterea impresionantă a portofoliului de furnizare şi, implicit, valorificarea unui procent în creştere al producţiei către clientul final”, a declarat Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica. 

Un alt producător de energie deținut de stat, Nuclearelectrica, a raportat, de asemenea, afaceri în creștere. Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, a încheiat primele şase luni ale anului cu venituri din exploatare de 3,7 miliarde lei, în creştere cu 20%, şi un profit net de 1,28 miliarde lei, cu 5,6% mai mare decât în perioada similară din 2022, potrivit raportului financiar publicat la BVB. Conform unei analize realizate de Tradeville, rezultatele pe care Nuclearelectrica le-a înregistrat în 2023 sunt cele mai bune din ultimii cinci ani, societatea profitând de impulsul dat preţurilor în anul 2022, pe fondul crizei energetice din Europa, al instabilităţii geopolitice din regiune şi al inflaţiei ridicate, beneficiind şi acum de preţurile mai mari. Astfel, veniturile şi profitul net înregistrează un record al ultimilor cinci ani, însă marja de profit netă se vede afectată de suprataxarea impusă de statul român, care a reuşit în primele şase luni ale anului să preia 1,5 miliarde de lei din veniturile companiei. Pentru întreg anul 2023, societatea a estimat venituri în sumă de 7,4 miliarde de lei şi un profit net de 1,6 miliarde de lei, dintre care a realizat deja 79%, iar în cazul veniturilor operaţionale a reuşit realizarea a 51,2% din acestea.

Rămânem în zona de energie electrică, însă ne mutăm de la producători la sectorul de transport, unde avem compania Transelectrica, la care, în termeni absoluți, profitul e mult mai mic decât la celelalte companii, însă procentul de creștere este absolut spectaculos. Transelectrica a afişat un profit net de 162 milioane de lei, în creştere cu aproape 500% faţă perioada similară a anului trecut, când a consemnat 28 de milioane de lei, potrivit Raportului semestrial transmis Bursei de la Bucureşti. Totuși, în materie de venituri, compania a anunțat o diminuare a rezultatului, pe care îl pune pe seama  diminuării semnificative a veniturilor din activităţile zero-profit. Astfel, transportatorul statului de energie electrică a înregistrat în primele șase luni ale acestui an o scădere a veniturilor de 16% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, la 2,2 miliarde de lei. Trebuie remarcat un lucru interesant din raportarea companiei, și anume că profitul în creștere a fost înregistrat în ciuda unei scăderi de 8% a consumului de energie datorat însă diminuării costurile de pe piața de energie care a determinat o scădere a cheltuielilor operaționale. 

Profitul din gaze, în scădere 

În timp ce companiile din zona de energie electrică au raportat rezultate istorice pentru primele șase luni ale acestui an, nu același lucru se poate spune și despre cele din domeniul gazelor. Totuși, în ceea ce privește Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, scăderea profitului nu e totuși dramatică. Grupul Romgaz a afişat un profit net de 1,69 miliarde de lei, după prima jumătate a acestui an, în scădere cu 2,34% comparativ cu perioada similară a anului trecut. În materie de venituri, situația e mai complicată întrucât, veniturile totale ale grupului au scăzut cu 32,6% în primele şase luni, la 5,13 miliarde lei. Evoluţia veniturilor a fost determinată de scăderea cifrei de afaceri din vânzarea gazelor naturale (4,28 miliarde lei faţă de 6,69 miliarde lei în semestrul similar al anului trecut) şi a cantităţii livrate, care s-a redus cu 5,5%. Este important să facem o precizare extrem de importantă pentru că aici este cel mai clar exemplu cum statul reușește să-și facă rău singur. Astfel, Romgaz explică scăderea brutală a veniturilor companiei pe primele șase luni ale anului prin obligația impusă prin lege de a vinde cea mai mare parte a producției de gaze la preț reglementat de 150 lei/MWh. Potrivit companiei, 86,16% din livrările din primul semestru au fost la preț reglementat, comparativ cu perioada similară a anului trecut când procentul a fost doar de 4,23%. Așadar, statul a reușit să ia o decizie prin care a afectat propria sa companie, însă lucrurile nu se opresc aici. Dat fiind că livrările de gaze la preț reglementat sunt scutite de supraimpozitare, iar redevența este calculată la acest preț reglementat, nu la cel mediu de pe hub-ul de la Viena, plățile pe aceste obligații fiscale au scăzut masiv, ceea ce constituie o mare problemă pentru încasările la bugetul de stat. 

La cealaltă companie a statului din domeniul gazelor, rezulatele sunt influențate de investițiile masive aflate în derulare. Cu venituri în creștere, Transgaz a afişat un profit net consolidat de 70,8 milioane de lei în prima jumătate a acestui an, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare transmise Bursei de la Bucureşti. Veniturile din activitatea de exploatare, înainte de activitatea de echilibrare şi de construcţii, s-au cifrat la 761 milioane de lei, în creştere cu 8% faţă de perioada ianuarie – iunie 2022, iar cheltuieli de exploatare înainte de activitatea de echilibrare şi de construcţii au totalizat 728,2 milioane de lei, după un avans de 8%. Pe partea de cheltuieli financiare, compania precizează că „în semestrul I 2023 au crescut cheltuielile cu dobânda, în principal urmare finalizării proiectelor de investiții, pe perioada implementării acestora dobânda fiind capitalizată”. Așa se face că raportat  la 30 iunie 2022, profitul brut realizat la 30 iunie 2023 este mai mic. 

Trăgând linie, pentru primele șase luni ale acestui an, statul se poat declara extrem de mulțumit. Companiile din energie pe care le deține au realizat un profit cumulat care se apropie de 7 miliarde de lei și asta doar în primele șase luni ale anului. Dacă se va continua politica pe care statul a avut-o până acum, prin care Guvernul a obligat companiile de stat să distribuie dividende pentru 90% din profit, asta înseamnă că, până acum, s-au strâns deja aproximativ 6,3 miliarde de lei din care statul ia cea mai mare parte din bani întrucât la companiile de care am vorbit mai sus este acționar majoritar. 

Cele mai recente știri

To Top