Actualitate

Pierderile Rezervei Federale americane au trecut pragul de 100 de miliarde de dolari pe fondul creşterii dobânzilor

Foto: iStock

Pierderile înregistrate de Rezerva Federală (Fed) au depăşit pragul de 100 de de miliarde de dolari, arată datele publicate joi de Banca Centrală a SUA, şi cel mai probabil vor continua să se majoreze pe fondul creşterii dobânzilor, transmite Reuters.

Banca Centrală a SUA continuă să plătească dobânzi mai mari decât ceea ce câştigă, tot sub formă de dobânzi, de pe urma obligaţiunilor pe care le deţine precum şi de pe urma serviciilor oferite sectorului financiar. Chiar dacă există foarte multă incertitudine cu privire la modul cum vor evolua lucrurile, unii observatori cred că pierderile Fed ar putea să se dubleze.

William English, fost oficial la Fed şi în prezent profesor la Universitatea Yale, se aşteaptă ca aceste pierderi să atingă un vârf de 200 de miliarde de dolari în 2025, în timp ce Derek Tang de la firma de prognoze LH Meyer spune că cel mai probabil pierderile Fed se vor situa anul următor între 150 şi 200 de miliarde de dolari.

Înregistrarea de pierderi este un lucru foarte rar pentru Fed, dar banca centrală a SUA a avertizat în repetate rânduri că o astfel de situaţie nu îi afectează capacitatea de a derula politica monetară şi de a-şi îndeplini obiectivele.

O bancă centrală a SUA care înregistrează pierderi nu este o surpriză având în vedere campania agresivă de majorare a dobânzilor demarată anul trecut de Fed, care a dus dobânda de referinţă de la un nivel apropiat de zero în luna martie 2022 până la un interval cuprins între 5,25% şi 5,50% în prezent. În condiţiile în care presiunile inflaţioniste se reduc, analiştii estimează că Fed a terminat cu majorarea dobânzilor, sau cel puţin este aproape de final.

Însă asta nu înseamnă că pierderile înregistrate de Fed vor înceta, din cauză că dobânzile actuale pe termen scurt vor continua să genereze venituri negative pentru o anumită perioadă. Până la urmă pierderile vor înceta ca urmare a procesului de diminuare a bilanţului contabil al Fed, proces care completează majorarea dobânzilor.

„Ritmul pierderilor se va reduce, chiar dacă dobânzile vor rămâne sus, pentru că rezervele bancare şi facilităţile de tip reverse repo sunt în declin, iar noile achiziţii de obligaţiuni aduc dobânzi mai mari”, a spus William English.

Indiferent care va fi momentul în care Fed va înceta să mai realizeze pierderi, vor mai trece câţiva ani până când va putea reveni la situaţia în care va returna o parte substanţială din profiturile sale către Trezoreria americană. În 2022, Fed a returnat către Trezoreria 76 de miliarde de dolari, după ce în 2021 a returnat 109 miliarde de dolari, bani care au fost utilizaţi pentru reducerea deficitelor guvernamentale.

Cele mai recente știri

To Top